Kimmeltävä Vuoksen vesistö – tulevaisuuden utopiako?

Imatran seudun Vuoden vesiensuojelija-tunnustuspalkinto jaettiin neljättä kertaa. Tänä vuonna tunnustuksen saa Risto Niemelä Immalanjärven hyväksi tekemästään työstä.

Toisenlaista tunnustusta odotetaan ja otetaan käsittelyyn Talvivaara-Sotkamo-asiassa, jossa on neljä syytettyä luonnon turmelemisesta Rovaniemen hovioikeudessa.

Sateiden takia Saimaankin vedenpinnan noustessa on hyvä hetki puhua allasasioista muutenkin. Suomi on pitkä maa, sanotaan. Ei olisi haitaksi, vaikka oli pidempikin. Karttaa katsottaessa Vuoksen vesistö ulottuu pitkälle Kuopion taakse.

En halua mässätä ja jälkiviisastella tapahtuneelle. On kuitenkin jo eläviä ja tulevia sukupolvia kohtaan oikein ja kohtuullista yrittää säilyttää vesiluontoa heillekin. Olen työelämässäni ollut luonnon kanssa tekemisissä. Tiedän, mistä puhun.

Jokaisella on myös oikeus sanoa asioista mielipiteensä. Kirjoitin lehdessä jo 3.5.-12 Luonto ja ympäristö ihmeissään sekä 19.3.-15.Ei mennyt ihan putkeen.

Myös meillä täällä Ruokolahdella on syytä olla hereillä näiden asioiden kanssa. Ei henkseleitä paukutellen. Soinilansalmi esimerkkinä. Itsetyytyväisyyteen ei näillä Immala-Vuoksi-Saimaa-alueilla ole aihetta.

Aina jokainen voi omalta osaltaan suojella luontoa. Ainakin olla pilaamatta sitä. Totuudellisuus ja oikeudenmukaisuus. Arvostammeko rehellisyyttä vesiasioissakin?

Kansan kanta

Lehden mielipidepalstalla julkaistaan lukijoiden kirjoituksia. Voit jättää tekstin Imatralaiseen tästä ja Lappeenrannan Uutisiin tästä.