Kansan kanta

Kissa ei osoita mieltään

LSEY ry

Kissa ei tule toisen kissan kanssa toimeen, kissa räppäilee, kissa naukuu kaikki yöt, kissa kiipeilee verhoissa, kissa rämpyttää ovia, kissa pissaa sänkyyn... ”Se osoittaa vain mieltään!”

Tai ehkä ei sittenkään niin.

Kissa, kuten lähes kaikki muutkin eläimet, on kykenemätön päättelemään, että tekemällä jotain juuri nyt se voi aiheuttaa pahan olon jollekin toiselle joskus myöhemmin tulevaisuudessa.

Muuttunut käytös, myös jatkuva ongelmakäytös, on aina merkki jostakin. Kissa on rehellinen: se kertoo aina sen juuri tämän hetkisen olotilanteen. Se ei kiukuttele tai osoita mieltään silkasta pahanteon ilosta. Käytös kertoo siitä, että kissan on joltakin osin paha olla juuri sillä hetkellä, kun ongelmakäytöstä tapahtuu.

Hyvin yleisiä syitä ongelmakäytökseen ovat kipu, pelko ja turhautuneisuus. Tarkkaile, antaako kissa koskea kaikkialle, mihin ennenkin? Hyökkäileekö se yllättäen? Eikö se enää hyväksy muita eläimiä tai ihmisiä? Ovatko pupillit laajentuneet? Tuleeko hiekkalaatikon suhteen hutiosumia?

Kissa on halpa, useimmiten ilmainen ja täten helppo lemmikki hankkia - kannattaako siihen sitten käyttääkään omaa aikaansa ja vaivaansa, kun ilmaiseksi saa uusiakin? Vastaanottamastamme kissamäärästä päätellen - ei kannata. Kissa ulos ovesta, piikille tai eläinsuojeluyhdistykselle kotia etsimään. Päästiinpähän siitä maanvaivasta. Tänäkin vuonna meillä on ollut monta kissaa, jotka ovat olleet ”ongelmallisia” edellisissä kodeissaan. Ja kas, ongelmille on meillä aina löytynyt selkeä syy.

Käytösongelmiin löytyy lähes aina syy - hyvin usein sieltä kissan terveydestä, asuinympäristöstä tai omistajan peilistä. Positiivista on se, että näin ollen ratkaisu on myös omistajan käsissä. Ensimmäisenä kannattaa suunnata eläinlääkärin tarkastukseen ja sen jälkeen lisätä virikkeiden määrää. Myös yhdistyksemme nettisivuilta löytyy ohjeita kissan ongelmakäytökseen.

Kansan kanta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet