Kehitystä on tapahtunut

Kolme vuotta sitten sain ensimmäisen kosketuksen eteläkarjalaisiin marketin kassalla. Junan tuoma ihmetteli kassatyöntekijän mietä ja sietä.

Ihmeteltävä ei loppunut siihen. Etelä-Karjalassa on tapahtunut kolmessa vuodessa paljon.

Venäläisturistien määrä romahti vuoden 2014 aikana, jolloin moni matkailu- ja kaupan alalla toimiva yritys joutui selviytymistaisteluun.

Toisaalta sellun ja puupohjaisen biopolttoaineen kysyntä on tuonut valoa metsäteollisuuden synkkyyteen.

Lappeenrannan keskusta alkaa jo näyttää keskustalta. Keskustaan on avattu nykyaikainen kauppakeskus, ja Citykortteliin ja Kauppatorin laidalle on noussut uusia rakennuksia.

Sekä Lappeenrantaan että Imatralle on rakennettu uudet teatterit. Imatra on jatkanut Ukonniemen kehittämistä rakentamalla uuden stadionin.

Kun Kuutostie vielä valmistuu, autoilijan ei tarvitse Luumäellä ihmetellä, mihin tuppukylään on tulossa.

Etelä-Karjalasta ei tule koskaan suurta metropolia, mutta siitä voi tulla maakunta, joka elättää suunnilleen nykyisen väkimäärän. Se edellyttää matkailua ja teollisuuden investointeja.

Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla on hyvä maine. Ystäväni, jotka ovat opiskelleet siellä, ovat enimmikseen kehuneet yliopistoa ja työllistyneet hyvin. Haasteena on se, etteivät he halua jäädä Etelä-Karjalaan.

Viime kuukausilta jää loppuelämäksi mieleen Imatran kolmoissurma. Surussa imatralaisia auttaa yhteisöllisyys, joka on koko Etelä-Karjalan vahvuus.

Imatranajossa ohitseni käveli poika, joka oli selvästi ylpeä kotikaupungistaan ja evästi toimittajaa: ”Kirjoita sitten Imatrasta hyvä juttu.” Aikuiset voisivat ottaa pojasta mallia.

Kirjoittaja on Imatralaisen ja Lappeenrannan Uutisten päätoimittaja. Hän siirtyy kaupunkilehti Turkulaisen päätoimittajaksi.

Päätoimittaja Koivisto

Tällä palstalla julkaistaan Turkulaisen päätoimittajan Janne Koiviston pääkirjoituksia.