Miksei palkkatyö kelpaa?

Imatralainen jakeluyhtiö Uutisposti ilmoitti tällä viikolla aloittavansa yt-neuvottelut.

Neuvottelujen aloittamiseen on poikkeuksellinen syy: Töitä olisi, mutta tekijöitä ei. Mainosten ja kaupunkilehtien jakelussa olisi osa-aikaista työtä 60 ihmiselle, mutta vain puolet paikoista on saatu täyteen.

Uutispostin toimitusjohtaja Pasi Saajanlehto on puhunut jo kauan, että jakeluun on vaikea löytää työntekijöitä.Imatralaisen haastattelussa vuonna 2014 Saajanlehto sanoi, että matalapalkkaisiin töihin on vaikea saada työntekijöitä, koska sosiaalietuudet ovat niin kovat. ”Työttömyys on monelle hyvä vaihtoehto ja valtio meidän pahin kilpailijamme”, hän totesi.

Tilannetta ei helpottanut edes muutos, jonka myötä työtön työnhakija voi tienata 300 euroa kuukaudessa ilman, että ansiot leikkaavat työttömyysturvaa.

Uudistuksella oli tarkoitus helpottaa työllistymistä, mutta Saajanlehdon mukaan se ei aiheuttanut jakeluyhtiössä minkäänlaista liikehdintää.

Kaupunkilehti Imatralaisen jakelu jatkuu normaalisti, sillä Suomen Suoramainonta SSM aikoo perustaa Imatralle oman jakeluverkon. Tähän asti SSM on ostanut jakelun Uutispostilta.

SSM:n tuotantojohtaja Mika Kauppinen vakuuttaa Imatralaisen haastattelussa, että Imatralta löytyy riittävä määrä jakajia. Kevään aikana selviää, pystyykö SSM houkuttelemaan jakajia Uutispostia paremmin.

Toivottavasti jakajia löytyy. Järjestelmässä tai ihmisten asenteissa on jotakin vikaa, kun jakajista on pulaa, vaikka Imatralla on yli 2 000 työtöntä. Työttömyysaste on maakunnan korkeimpia, 17,1 prosenttia.

Jakelu on osa-aikaista ja pienipalkkaista työtä, mutta on sekin parempi kuin kotona istuminen.

Päätoimittaja Koivisto

Tällä palstalla julkaistaan Turkulaisen päätoimittajan Janne Koiviston pääkirjoituksia.