Johannes KoromaKirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen.

Kuka haluaa pöhinää?

Helsingin uusi, nuori yleiskaavapäällikkö haluaa pöhinää kaikkialle kaupunkiin. Kallio on hänen mielestään oiva esimerkki siitä, miten kaupungin ja kaupunkilaisten tulisi elää ympäri vuorokauden.

Pöhinää, siis katutapahtumia, aamuun auki olevia ravintoloita ja markkinahulinaa pitäisi saada kaikkiin kaupunginosiin. Töölönrannan puistossakin näyttää olevan liikaa vihreätä.

Nuoren bilesukupolveen kuuluvan virkamiehen ajatukset saavat tukea kunnallispoliitikoilta, varsinkin vihreiltä, joiden mielestä hiljaisuutta ja rauhaa pitää tarjota vain sammaloituvissa metsissä.

Samanlaista pöhinää kaivataan näköjään muuallakin Suomessa. Ainakin Tampereella, Turussa ja Oulussa, Jyväskylää, Kuopiota ja Mikkeliä unohtamatta puuhataan pöhinällä kuorrutettua uutta kaupunkikulttuuria.

Elämän pitäisi jatkua voimallisesti ympäri vuorokauden. Käytännössä se tarkoittaisi erimuotoisia festivaaleja, ravintolatapahtumia ja katujuhlia. Kaupunginosat pitäisi rakentaa tiheiksi ja kadut kapeiksi, jotta tällaiselle elämälle syntyisi otolliset olosuhteet.

Tapasin Kalliossa asuvia nuoria pareja. He eivät mitenkään innostuneesti halunneet olla kaupunkipöhinän mainostajia. Katkeransävyinen kysymys kuului, keneltä on kysytty, kun lähes ympärivuorokautinen möykkä tuodaan aiemmin rauhallisille asuntokaduille.

Toivottavasti muissa kaupungeissa ei tavoitella Helsingin hulinoita, jotka on kohdistettu vain Y-sukupolvelle."

Samanlaisia terveisiä on lähetetty Hernesaaren rannasta, Kyläsaaresta ja Teurastamolta, joita kaupunkisuunnittelijat pitävät onnistuneina esimerkkeinä elävästä kaupungista. Vastaavan sävyisiä kommentteja olen kuullut Tampereelta, jossa kosken rannasta kehitetään suurta tapahtumakeskusta.

Kalliossa viime viikonvaihteessa toteutettu katujuhla jätti kadut ja puistot siivottomaan kuntoon. Vantaalla kaljakellunnan roskat ja jätökset jäivät harvojen aktiivien asukkaiden siivottaviksi.

Juhlia osataan ja juhlille annetaan lupia, mutta niiden jälkihoidosta huolehditaan huonosti, jos lainkaan.

Toivottavasti muissa kaupungeissa ei tavoitella Helsingin hulinoita, jotka on kohdistettu vain Y-sukupolvelle.

Johannes Koroma

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet