Toimitukselta

Kaupungintalon tori on ruma

Riina Haapala

Janne Koivisto

Lappeenrannan kaupungintalon edusta laitetaan kokonaan uusiksi. Voisi sanoa, että oli jo aikakin.

Kaupungintalon edusta on yksi kaupungin paraatipaikoista, mutta siltä se ei näytä. Tuntuu, kuin niin sanottua kansalaistoria katsoessa olisi tupsahtanut muutama kymmenen vuotta ajassa taaksepäin.

Samanlainen tunne tuli, kun vierailin muutama vuosi sitten Kuolan niemimaalla Apatiitissa. Siellä tosin koko kaupunki näytti siltä, kuin se olisi unohdettu sitten neuvostovuosien loiston, Lappeenrannassa menneisyyteen jämähtäneeltä näyttää vain yksi tori. Ja rakennukset sen ympärillä.

1980-luvun alkupuolella rakennettu kaupungintalokin kaipaisi kipeästi pesua eikä valtion virastotaloakaan voi ulkonäöltään liikaa kehua.

Pahin on kuitenkin itse kansalaistori.

Suihkulähteestä ovat kaakelit irronneet, penkkien kulmat repsottavat ja kivetys lohkeilee. Lisäksi torille kertyvä vesi vuotaa alla olevaan parkkihalliin.

En haluaisi nipottaa, mutta kaupungintalon edustan karuus korostuu entisestään, kun vertaa sitä uuteen kauppakeskukseen.

Kaupungintalon edusta aiotaan korjata niin, että siellä voisi pitää erilaisia tapahtumia. Tarvittaessa se taipuisi myös torikäyttöön. Ottamatta kantaa toriasioihin, kaupungintalon edusta sopisi tapahtumien pitopaikaksi loistavasti.

Nyt se on sokkeloinen ja penkkejä ja kukkaistutuksia joutuu väistelemään. Tyhjälle torille voi rakentaa lähes mitä tahansa. Vieressä on kaksi paljon väkeä vetävää kauppakeskusta, joten luonnollinen paikka järjestää tapahtumia on siellä, missä ihmisetkin ovat! Talvella kukaan ei muualla liikukaan.

Tapahtumat pitää järjestää siellä, missä ihmisetkin ovat. Jos joku laittaa talvella tapahtuman satamaan, voin veikata, ettei siellä montaa ihmistä ole. Talvella halutaan sinne, missä on lämmin, tai sinne, mistä pääsee helposti lämpimään. Mikä olisikaan luontevampi paikka, kuin kaupungintalon edusta? Sellaista on vaikea keksiä.

Array
Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet