Kiitos ja näkemiin!

Liki viisi vuotta sitten purin muuttokuormaani Taipalsaaren Saimaanharjulla. Nyt lauantaina pakkaan kamat ja muuttokuorma matkaa Tampereelle. Keväällä 2011 sanoin Journalisti-lehden ja Yle Etelä-Karjalan haastattelussa, että olen Etelä-Karjalassa pari vuotta. Aika kiitää ja visiitistä tuli paljon pidempi. Hyvä niin, olen viihtynyt loistavasti!

Muuttaessani tänne minulla oli kuva Imatrasta harmaana teollisuuskaupunkina, enkä ole ainut ulkopaikkakuntalainen, joka tietämättömyyttään näin ajattelee. Viidessä vuodessa tuo kuva muuttui täysin. Imatran on Vuoksen ansiosta kaunis ja erittäin aktiivinen pikkukaupunki, jonka tapahtumakirjo on laaja. Kaupunki päättäjineen jätti itsestään kuvan helposti lähestyttävänä, nopealiikkeisenä ja oman arvonsa tuntevana paikkana. Kesän 2016 Imatranajoissa vierailen varmasti ja Ukonniemen aluetta kehun aina, kun siihen on sopiva tilaisuus.

Lappeenrannassa on viidessä vuodessa tapahtunut paljon. Yksi ensimmäisiä tilaisuuksia, joihin täällä osallistuin, oli Holiday Club Saimaan harjannostajaiset. Rauhan alue on rakentunut, uusia kauppakeskuksia on syntynyt, Linnoitusta kehitetty ja nyt keskusta kohoaa. Lappeenrannan green-teemat on huomattu maailmalla. Kaupungin vaikeasta taloustilanteesta huolimatta se on uskonut ja pyrkinyt kasvuun, se on kunnioitettavaa. Tiukalla talouskurilla homma kyllä asettuu urilleen, mutta kurista täytyy pitää kiinni. Ikean tuloa on vatuloitu vuosia, ei kannata vieläkään heittää kirvestä kaivoon, vaan tehdä töitä sen saamiseksi!

Raja on Etelä-Karjalan mauste. Itsekin yritin sitä ymmärtää, kun muutin tänne, mutta todellisen käsityksen saa vasta, kun asuu täällä. Ilman rajaa Etelä-Karjala olisi paljon ankeampi paikka. Ei olisi niin paljoa uutta tietä, ostos-, liike- ja palveluvalikoimasta puhumattakaan. Nykytilanne osoittaa, että itänaapurin varaan ei pidä laskea liikaa ja varasuunnitelma pitää olla valmiina. Fakta kuitenkin on, että venäläisturisteista pitää ottaa kaikki hyöty irti. Heitä on edelleen paljon, ja joskus he palaavat sankoin joukoin, se on varma.

Olo on haikea. Viidessä vuodessa ja tässä ammatissa on ehtinyt luomaan laajan verkoston. Siihen kuuluu virkamiehiä, poliitikkoja, yrittäjiä ja aivan tavallisia eteläkarjalaisia ihmisiä. Haikeaa tämä on siksi, että nyt kun tuo verkosto ja suhteet ovat olemassa, niin ne osittain jäävät hieman taakse ja uuden verkoston luominen alkaa. Pakko se on myöntää, että tässä ajassa ehti jo kiintyä Etelä-Karjalaan.

Vuoden 2010 jälkeen Imatralaisella ja Lappeenrannan Uutisilla oli yhteensä 39 000 printtilukijaa ja reilu tuhat verkkolukijaa viikossa. Syyskuisen Kansallisen mediatutkimuksen mukaan vastaava printtiluku on nyt 68 000 ja verkossa meitä lukee viikossa noin 21 000 eri lukijaa. Lukijamäärän kasvaminen yhteensä noin 50 000 eteläkarjalaisella, sivumäärien moninkertaistuminen ja printin ilmestymispäivien tuplaaminen ei olisi ollut mahdollista ilman uskollisia lukijoita, asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Iso kiitos näistä vuosista kaikille Teille!

Lehtibisnes perustuu nykypäivänä laadukkaaseen paikalliseen uutis- ja puheenaihejournalismiin, moniosaamiseen ja fakta-argumentointiin myynnissä. Vain siten voi voittaa lukijat ja sen myötä ilmoittajat puolelleen. Tämä bisneslogiikka vaatii onnistuakseen osaavan ja ahkeran henkilökunnan, ilman sitä yhtälö ei toimi, eikä lehtibisnes pyöri. Tällä alalla ihmiset tekevät työt. Imatralaisen ja Lappeenrannan Uutisten henkilöstömäärä niin toimituksessa kuin markkinoinnissa on viidessä vuodessa kasvanut. Kiitos Teille kaikille hyvästä työstä!

Etelä-Karjala tulee jatkossakin olemaan osa viikottaista arkeani, kun lehtiemme liiketoimintavastuu säilyy minulla. Tällä palstalla kirjoittaa jatkossa kuitenkin uusi päätoimittajamme Janne Koivisto, toivotan menestystä!

Omasta puolestani kiitos ja näkemiin!

Kannala

Tällä palstalla julkaistiin Imatralaisen ja Lappeenrannan Uutisten entisen päätoimittajan Karri Kannalan pääkirjoituksia kahdesti viikossa. Kannala on seurannut eteläkarjalaista elämää sen eri muodoissaan neljän vuoden ajan. Aiemmin hän on työskennellyt konsernimme toimituksissa Lahdessa ja Seinäjoella.

Kannalan kirjoitukset ovat kantaaottavia ja niissä on aina yhtymäkohta paikallisiin, eteläkarjalaisiin asioihin.

Palautetta voi jättää tämän blogin kommenttiosioon, lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected], kirjoittaa Twitterissä profiilille @KarriKannala tai soittamalla 050-351 5291.

Kannala työskentelee tällä hetkellä kaupunkilehti Tamperelaisen päätoimittajana.