Pelottelulla on lyhyet jäljet – myös kannabiksen kohdalla

Vaikka kannabiskokeiluja on nuorten aikuisten ikäryhmissä enemmän kuin aikaisempina vuosikymmeninä, jää suurin osa niistä muutaman kokeilun asteelle, eikä aiheuta sen suurempia ongelmia nuoren elämässä. Alkoholi on edelleen johtava päihde niin nuorten kuin muidenkin ikäluokkien rikos-, tapaturma- ja psykoositilastoissa. Ensimmäiset huumausainekokeilut tapahtuvat usein alkoholin vaikutuksen alaisena. Siitä huolimatta nuorten alkoholin käyttöä ei nähdä kokonaisia ikäluokkia rappeuttavana uhkana.

Laadukas päihdekasvatustyö on yksi keino ennaltaehkäistä vakavia päihdeongelmia nuorten keskuudessa. Uhkien ja kauhukuvien maalailun sijaan päihdekasvatuksessa kannattaa hyödyntää voimavarakeskeistä puhetapaa, jossa iloitaan nuorten vahvuuksista ja mahdollisuuksista sekä visioidaan tulevaisuutta.

Jos huumausaineiden kokeilijat leimataan suoriltaan ”yhteiskuntakelvottomaksi kannabissukupolveksi”, on toivo jo menetetty. Päihdekasvatuksen tarkoitus ei voi olla kertoa nuorelle, että tällä ei ole enää mitään menetettävää.

Kannabista on kokeillut joka kolmas 25–34-vuotias. Onko kolmannes Suomen nuorista aikuisista siis yhteiskuntakelvottomia?

Nuorempien osalta kouluterveystutkimuksella kartoitetaan heidän päihteidenkäyttöään. Viimeisimmän kouluterveystutkimuksen mukaan Etelä-Karjalan osalta yläkouluikäisten tupakointi ja humalahakuinen juominen ovat vähentyneet, huumeiden kokeilu on samalla tasolla kuin vuonna 2004. Ammattikoululaisten kohdalla käyrät osoittavat samaa. Lukiolaisten keskuudessa huumeiden kokeilut ovat jopa alemmalla tasolla kuin aikaisemmin.

On totta, että THL:n väestökyselyiden mukaan nuorten asenteet kannabiksen haitallisuutta kohtaan ovat muuttuneet. Tämä saattaa tarkoittaa lisääntyvää käyttöä, joka alkaa nyt näkyä myös terveydenhuollon piirissä. Tutkimukset seuraavat tilannetta kuitenkin aina muutaman vuoden viiveellä.

Kysymys ei olekaan siitä, etteikö kannabiksen käyttöön liittyisi ihan aitoja riskejä, vaan siitä, miten aihetta käsitellään. Nuorten päihteiden käyttöä ei vähennetä kollektiivisella syyllistämisellä tai pelottelulla. Ei ole mitään tilastollista perustetta sille, että suuri osa nykyisistä nuorista päätyisi tulevaisuudessa yhteiskuntakelvottomiksi, ja on eettisesti arveluttavaa antaa nuorten luulla niin. Todellisuudessa suurin osa huumeita kokeilleista nuorista jättää käyttönsä kokeilun tasolle ja näin se ei vaikuta mitenkään heidän tulevaisuuteensa. Vain osa jatkaa käyttöä haitalliselle tasolle.

Päätoimittajan mainitsema sosiaalinen media ei ole uhka vaan mahdollisuus. Nuorille se on mahdollisuus hakea asiallista tietoa ja vertaistukea tilanteessa, jossa päihdekasvatus ei ole sitä kyennyt tarjoamaan. Asiallisen tiedon seulomiseen kaikesta informaatiomassasta ei tarvita sensuuria vaan medialukutaitoa, joka on yksi informaatioyhteiskuntamme kansalaistaitoja.

Kauhistelun sijaan tulisi pohtia niitä toimenpiteitä, joilla ehkäistäisiin mahdollisten päihdekokeilujen eteneminen hoitoa vaativaksi päihdeongelmaksi, ja toisaalta madallettaisiin avun kynnystä niille, joille jonkinlainen ongelma on jo syntynyt. ”Yhteiskuntakelvottomaksi” leimaaminen ei madalla nuoren kynnystä hakea apua.

Petra Pohjonen
ehkäisevän
huumetyön suunnittelija
YAD Youth Against Drugs ry

Kommentit (13)

Kommentit

Ryhdikäs, neutraali kirjoitus ilman turhaa moralismia tai paasausta.

"Viimeisimmän kouluterveystutkimuksen mukaan Etelä-Karjalan osalta yläkouluikäisten tupakointi ja humalahakuinen juominen ovat vähentyneet, huumeiden kokeilu on samalla tasolla kuin vuonna 2004. Ammattikoululaisten kohdalla käyrät osoittavat samaa. Lukiolaisten keskuudessa huumeiden kokeilut ovat jopa alemmalla tasolla kuin aikaisemmin."

Eli Lappeenrannan uutiset ja Imatralaisen uutisoima "yhä nuorempana, yhä enemmän" sun muut räjähtävät kasvut" on tilaston valossa potaskaa, pelottelua ja propagandaa.

Pakko olla anonyymi.

On hienoa, että huumepolitiikasta voidaan kirjoittaa myös ilman sitä 1800-luvun Turmiolan Tommi paatosta, mihin tämä lehdykkä on sortunut tavan takaa. Nyt kun kannabiksen laillistaminen ja huumepolitiikan reformi on saavuttanut jo valtioiden päämiesten tason ja siitä tullaan neuvottelemaan YK:ssa vuonna 2016, pitäisi myös Suomessa ottaa avoimen ja rehellisen keskustelun piiriin ne vahingot, joita tämä ns. huumeiden vastainen työ ja ns. päihdetyöntekijät ovat saaneet aikaan tässä maassa. Vasta sen tilinteon jälkeen voimme puhua rehellisesti siitä, millaista 2000-luvun päihdepolitiikan kuuluisi olla.

Onhan se aivan naurettavaa, että samalla kun R-kioski ja K-kaupat (ja ne muut) saavat myydä kaikista pahimpia huumeita, alkoholia ja tupakkaa, niin samaan aikaan veronmaksajien rahoilla kustannetaan sellaista ihmisjoukkoa, joiden ainoa työ ja saavutus tässä elämässä on kannabiksen käyttäjien "hörhöttely", marginalisointi ja kriminalisointi.

Yksi miljoonasta

Kun on todettu että sota huumeita vastaan on hävitty näillä resursseilla, olisi aika siirtää virkavallan pääpiste amfetamiinin ja opiaattien seurantaan. Nuorison oikeat ongelman alkat vasta sitten kun ko. Aineet astuvat kuvaan. Näiden kahden lisäksi lääkkeiden holtiton määräminen tulisi vähentyä radikaalisesti. Kannabis on tullu jäädäkseen piste

pule

Vihdoinkin saa joukkotiedotusvälineestä lukea aidosti viisasta ja punnittua tekstiä syrjimistä ja aiheettomia pelkoja edistävän huume-propagandan sijaan. Kiitos YAD:lle!

Siitä on lukuisia tutkimuksia, että kannabis on yksi turvallisimpia päihteitä, jonka ihmiskunta tuntee ja sen haitat ovat todella minimaaliset verrattuna alkoholiin - mutta haitat ovat toki aina mahdollisia, jos kannabista käytetään valvomattomasti väärin. Jopa psykedeelit ovat alkoholia turvallisempia, kun niitä käytetään oikein. Kahdella LSD:n käyttökerralla vuodessa on pystytty parantamaan alkoholismi, koska LSD:hen ei jää koukkuun ja oikein käytettynä se kelpaa muihinkin terapiaa vaativiin psyyken ongelmiin.

Onkin siis toivottavaa, että nykyinen päihdepolitiikan ulkoistaminen kriminaalipolitiikan piiriin lopetetaan mahdollisimman pian niin, että päihteidenkäytöstä voidaan keskustella avoimesti ja käytön haittoja minimoida asiallisella tiedolla, joka nykyisin on mahdotonta, koska laittomuus. Ja jos joku vähemmistö päihteidenkäyttäjistä tarvitsee hoitoa ongelmakäyttöön, niin sen saatavuus on turvattava ilman rikosseuraamuksia ja siitä seuraavaa syrjäytymiskierrettä - se tulee paljon halvemmaksikin yhteiskunnalle.

Yhteiskuntakelpoinen mopopojan isä

Lähetäppä tämä kirjoitus helsingin sanomiin niin saisi lisää näkyvyyttä tai no meinasin sanoa että YLE, mutta heillä on tärkeämpää että saadaan nuorten päitä tikun nenään ja tulevaisuus tuhottua. Asiallista ja järkeen perustuvaa ajattelua päihdevalistajalta, joita olen pitänyt tähän asti ihmisinä jotka eivät omilla aivoilla pysty ajattelemaan. Kiitos kun todistit ennakkoluuloni vääräksi ja kirjoita lisää!
Ei nuoria pidä syrjäyttää tarkoituksella kuten nyt tehdään vaan antaa hoitoa niille kelle päihteet muodostuvat ongelmaksi. Rangaistus menettely poistaa mahdollisuuden nuorelta hakea apua ja ongelmat eskaloituvat pahemmiksi.

hillbilly88

Kannabiksen yhteydessä puhutaan aina vain ääripäistä? Kokeilu-taso tai haitallinen- taso?
Itse kymmeniä kertoja Amsterdamissa vierailleena ja cannabis-kulttuuriin perehtyneenä, olen täysin vakuuttunut siitä että on olemassa myös ns. normaali-taso. Tämä siis tarkoittaa normaaliin alkoholin käyttöön verrattavaa käyttäytymistä. Alkoholin kanssa tästä käyttäytymisestä käytetään mm. termejä: "käydään yksillä", "ystävät tulee kylään, juodaan paripulloa viiniä" tai "lähdetään lauantaina radalle". Kokemuksieni mukaan tälläistä täysin "normaalia" käyttäytymistä harrastetaan myös kannabiksen käytön yhteydessä hyvin paljon. Maanantaisin sitten aloitetaan arkipäiväinen päihteetön elämä. ns. normaali-tason alkoholin käyttäjien tapaan. Vetäkää nyt hyvät päättäjät jo kellot oikeaan aikaan!!!
Rannanjärvi on kuollut ja kannabis ei vie ketään metrotunneliin piikittämään heroiinia!!
Mikä sitten ajaa ihmisen piikille?... Se on varmasti monien asioiden surullinen summa ja matkan varrelle mahtuu 100% varmuudella kannabiksen polttelua, mutta varmasti myös kuningas alkoholia!! Tärkeintä on että keskitytään oikeisiin asioihin ja lopetetaan tämän ikivanhan yrtti-kasvin mustamaalaaminen!!

Seuraavassa kaksi ehdotusta rohkeille päättäjille, pimeiden huumemarkkinoiden pienentämiseksi ja valtion verokassan kasvattamiseksi:

1.Cannabis alkoon terveellisemmäksi vaihtoehdoksi alkoholille, täysi-ikäisille vastuuntuntoisille veronmaksajille.
2.Cannabis apteekkiin ylihintaisten vatsaatuhoavien kipulääkkeiden terveellisemmäksi vaihtoehdoksi, sairaille ja ikäihmisille.

Isontalon-Antti

Kannabis tosiaan on alkoholia terveellisempää (varsinkin mielelle) ja tullaan varmasti laillistamaan muissakin länsimaissa 10 vuoden kuluessa. Suomi voisi tässä asiassa tulla ajoissa pois piilopirtistään. Ja poliisin resurssit voidaan käyttää opiaattien torjumiseen. Mikään ei ole naurettavampaa kuin poliisin vainoharhainen kannabiskasvattajien jahtaaminen.

Laillistakaa!

Ja kenties olennaisin ero alkoholin ja kannabiksen terveysvaikutuksissa on se, että täysin normaali kansalainen voi kännissä sekoilla ja käyttäytyä väkivaltaisesti, mutta kannabiksen käyttäjä korkeintaan kikattelee sohvallaan. Kannabiksen vaikutuksen alaisena ei todellakaan tule mieleen lähteä baariin haastamaan riitaa. Alkoholi on sivullisten ja koko yhteiskunnan kannalta varmasti pahin haittakäyttäytymisen aiheuttaja.

Laillistakaa!

Ja kuten uudet tutkimukset osoittavat, on myös LSD:llä oikein käytettynä merkittäviä terapeuttisia etuja, joten sekin tullaan luultavasti ottamaan psyykelääkkeeksi vähitellen. LSD oli jo monien psykiatrien käytössä ennen sen kieltoa 60-luvulla. Myös amfetamiinin kaltaisia stimulantteja käytetään nykyisin ADHD-lääkkeinä. Joten ei ole mitenkään väärin sanoa, että kannabis Alkoon lailliseksi alkoholin terveellisemmäksi vaihtoehdoksi ja muutkin "huumeet" lääkkeinä psykiatrian käyttöön.

Laillistakaa!

Kansan kanta

Lehden mielipidepalstalla julkaistaan lukijoiden kirjoituksia. Voit jättää tekstin Imatralaiseen tästä ja Lappeenrannan Uutisiin tästä.