Yhteiskuntakelvoton kannabissukupolvi paisuu

Kannabisongelmasta on puhuttu viimeisen vuoden aikana paljon, mutta koulupoliisinakin toimivan Timo Härkösen tiivistys tilanteesta on karu: ”Ensimmäistä kertaa yli kymmenvuotisella urallani ollaan tilanteessa, että huumausaineet ovat tulleet lukioikäisten keskuuteen sellaisella voimalla, että virkavallalla, koulun henkilökunnalla ja vanhemmilla on herännyt huoli siitä, tuleeko teistä yhteiskuntakelpoisia ihmisiä.” Sosiaalinen media on kuitenkin ”hyvä” paikka kannabiksen käyttäjille, sillä siellä he masinoivat omaa viestiään aineen terveellisyydestä ja ongelma paisuu. Asiaan pitää viimeistään nyt puuttua tiukasti.

Kannabis aiheena herättää keskustelua, siitä hyvänä osoituksena Ylen taannoinen kannabis-ilta. Mielipiteitä on puolesta ja vastaan, perusteettomia ja perusteltuja. Kannabiksen käyttäjät ovat Suomessa marginaaliryhmä, valitettavasti räjähdysmäisesti kasvava sellainen. Kannabis on noussut puheenaiheeksi sitä mukaa, kun sen myyntiä on ulkomailla laillistettu. Kannabiksen käyttäjät ovat alkaneet Suomessakin puhua, listata ja perustella sen hyötyjä. Samalla heidän keskuudessaan vahvistuu vääristynyt kuva siitä, että enemmistö ajattelisi heidän kanssaan samoin.

Näin käy erityisen helposti, kun samanhenkiset ihmiset jakavat ajatuksiaan sosiaalisessa mediassa. Keskustelupalstoilta voi bongata useita asiallisia ja perusteluja mielipiteitä kannabiksen hyödyistä. Kannattajien kannalta ne valitettavasti hautautuvat siihen valtavaan nimimerkkien takaa tulevaan asiattomaan huuteluun. Silti keskustelupalstoille eksyvistä nuorista tulee olla huolissaan. Poliisi on jatkuvasti julkaissut kuvia kannabisviljelmistä, joita paljastuu Etelä-Karjalassa yhä enemmän.

Käyttäjien perustelut aineen hyödyistä tuntuvat yhä älyttömimmiltä, kun kuuntelee tuoreita kommentteja Eksoten ja Honkaharjun suunnalta: kannabiksen, tai ainakin osittain sen takia hoitoon hakeutuvien määrä kasvaa Imatralla ja Lappeenrannassa viikottain. Poliisin huoli siitä, että iso osa työelämänkynnyksellä olevasta sukupolvesta ei tule edes yhteiskuntakelpoiseksi, on karu fakta.

Kommentit (12)

Kommentit

Asioiden mittakaava on hyvä pitää mielessä. Alkoholi on edelleen työikäisen suomalaisen yleisin kuolinsyy, joka tuottaa miljardin kulut vuosittain, inhimillisestä kärsimyksestä puhumattakaan. Talossa jossa asun, on kumpikin seinänaapuri kuollut viinaan ennen keski-ikää. Ei ollut heistä yhteiskunnan tukipilareiksi. Jokaisesta koululuokasta (jolle paasataan polttelusta) kuolee tilastollisesti useampi ihminen alkoholiin - tämä on todellinen reaalimaailman ongelma, ei kannabiksen nuoruudenkokeilijat. Mikäli kansanterveydestä ollaan todella huolissaan, tulisi tähän keskittyä tarmokkaammin.

Kerrot kannabiksen käyttäjien olevan marginaaliryhmä ja toisaalta, että kyse on yleistyneestä ilmiöstä. Nämä ovat vastakkaisia asioita. Tuttu haju käy nenään ympäri Suomen yöelämässä minne tahansa meneekin. Tilastojen mukaan mukaan 25-34 -vuotiaista lähes puolet on käyttänyt tai kokeillut, eli puhutaan useista sadoista tuhansista suomalaisista. Ei ole marginaalia, ei.

"Käyttäjien perustelut aineen hyödyistä tuntuvat yhä älyttömimmiltä, kun kuuntelee tuoreita kommentteja Eksoten ja Honkaharjun suunnalta: kannabiksen, tai ainakin osittain sen takia hoitoon hakeutuvien määrä kasvaa Imatralla ja Lappeenrannassa viikottain."

Luuletko hoitoon hakeutuneiden edustavan keskimääräistä kannabiksen käyttäjää? Onhan se nyt selvä asia, että hoitohenkilökunta tai poliisi näkee asiasta vain yhden puolen. Meihin, joilla kannabis on mukavana lisämausteena elämässä, ei laitoksen edustajat tai poliisi törmää ikinä. Ja meitä on paljon. Uutisoitte tänään keskiviikkona kannabiksen ajaneen nuoria hoitoon. Itse artikkelin lukiessa selviää, että hoidossa olevilla on useampia ongelmapäihteitä rinnakkain, kuten alkoholi yms. Tällainen mielikuvia muokkaava, valmiiksi asenteellinen uutisointi ei ole neutraalia, totuuden mukaista tai edusta hyvää journalistista tapaa. Samasta syystä myös vastareaktio on kommenttikentässä voimakas.

Hoitoonohjaustilastoja tutkiessa tulee myös tehdä selväksi:

a) Onko hoitoon/katkolle hakeutumisen syy ollut kannabis vai muut aineet? Jos ihminen on koukussa rauhottaviin reseptilääkkeisiin (laillisiin huumeisiin), viinaan, koviin huumeisiin ja polttelee kannabista päälle, asian otsikointi kannabisongelmana on melkoista asian vääristelyä. Päihdeongelma sitä paitsi ei ole ikinä pelkkä himo aineeseen, vaan taustalla on monenlaisia, pitkäaikaisia sosiaalisia ongelmia; Rikkonaiset perhesuhteet, alkoholin ongelmakäyttö lapsuudenkodissa, syrjäytyminen, mielenterveysongelmat. Syyttävän sormen kääntäminen kukkasiin on älyllisesti epärehellistä ja harhaanjohtavaa. Eikä sakot tai huumausainerikosmerkintä käyttäjiä saa lopettamaan, se on ihan selvä asia. Jos keskittyisimme edellä mainittujen ongelmien hoitoon hajujen perässä juoksun sijasta, saattaisi lopputulos olla nykyistä kissa-hiiri-leikkiä parempi. Ei liene poliisinkaan edun mukaista, että suuri osa nuorista ei luota poliisiin tai maijan nähdessään tulee tarve juosta karkuun. Ei liene tarpeen erikseen mainita, että huumausainemerkintä rikosrekisterissä (mahdollisesti sen ainoan kokeilun tuloksena) syrjäyttää ja sulkee ovia enemmän kuin kannabis ikinä!

b) Onko virkavalta ohjannut väkisin tai kiristäen päihdehuollon piiriin? Kiinni jäänyt voi välttyä sakoilta ja tuomiolta, mikäli suostuu hoitoon. Kyseessä on yleinen toimintatapa Suomessa. Täällä laittomien päihteiden käyttäjät ovat lähtökohtaisesti ongelmakäyttäjiä, oli sitä ongelmaa todellisuudessa tai ei. Kannabishan ei edes aiheuta fyysistä riippuvuutta, joten näiden ihmisten ohjaaminen vieroitusryhmiin raskaan sarjan piikittäjien ja alkoholistien keskelle on hyvin kyseenalaista määrärahojen väärinkäyttöä, joka korkeintaan leimaa käyttäjän narkkariksi. Jos ihmistä kohdellaan narkkarina, alkaa hän käyttäytyä kuin narkkari. Arkielämän psykologiaa.

Suosittelen lämpimästi tuoretta dokumenttia nimeltään Culture High, jossa perehdytään neutraalisti kannabiksen ympärillä pyörivään kulttuuriin, kieltolakiin ja lieveilmiöihin. Löytyy ainakin Netflixistä ja muualta netistä katsottavaksi. Silmät avaava dokumentti. Keskustelen sen jälkeen aiheesta mielelläni lisää.

Nyt täytyy mennä nukkumaan, tällä kannabiksen käyttäjällä on huomenna aikainen herätys töihin. Palataan!

Pakko olla anonyymi.

Onpas tuomitsevaa tekstiä. Onko päätoimittaja sitä mieltä, että kannabiksen käyttäjä olisi lähtöarvoisesti jotenkin vähemmän yhteiskuntakelpoinen kuin ne jotka eivät käytä?

Kannabis ei aiheuta fyysistä riippuvuutta, ja harvalle käyttö muodostuu ongelmaksi. Eihän kaikista alkoholin käyttäjistäkään tule alkoholisteja, eihän?

Kaikilla mittareilla mitattuna kannabis on yksi vähähaittaisimmista päihteistä, tämä on tieteellinen fakta. Silti teidän lehdellänne on kovin kummallinen kannabista demonisoiva linja, joka on näkynyt uutisissanne jo pitkään. Kirjoitatte kannabiksesta usein, mutta kaikista uutisistanne paistaa läpi toimituksen totaalinen tietämättömyys kyseisestä aiheesta.

Ennen kuin julkaisette lisää kannabiksen kauhistelu -artikkeleitanne, kannattaisi toimittajen hankkia parempi pohjatieto aiheesta, eikä vain päätäpahkaa julkaista eri "asiantuntijoiden" mielipiteitä absoluuttisina faktoina. Lehtenne uskottavuus vain kärsii, sekä saatatte tahtomattanne vain lisätä nuorten lukijoiden päihdemyönteisyyttä, jotka huomaavat heti uutistenne olevan valheellista pelottelua. Tämä voi johtaa siihen, etteivät he myöskään usko kun heille kerrotaan kannabiksen/muiden päihteiden käytön OIKEISTA riskeistä.

ThinkOfTheChildren

Päätoimittaja Karri Kannala: "Kannabiksen käyttäjät ovat alkaneet Suomessakin puhua, listata ja perustella sen hyötyjä. Samalla heidän keskuudessaan vahvistuu vääristynyt kuva siitä, että enemmistö ajattelisi heidän kanssaan samoin."

Sekoitat laillistamisen hyödyt ja kannabiksen hyödyt keskenään. Me ja ne -ajattelua voimistetaan kutsumalla kaikkia laillistamista kannattavia kannabiksen käyttäjiksi. Ja lopuksi argumentointi virhe nimeltään 'Argumentum ad populum' eli suosituimmuuteen vetoaminen.

En tiedä enemmistöstä, mutta kannabiskeskusteluissa näkee paljon tietämättömyyttä.

"Keskustelupalstoilta voi bongata useita asiallisia ja perusteluja mielipiteitä kannabiksen hyödyistä."

Ehkäpä Lappeenrannan Uutiset voisi uutisoida näistä?

"Kannabis on noussut puheenaiheeksi sitä mukaa, kun sen myyntiä on ulkomailla laillistettu."

Aiemmin pidettiin itsestäänselvyytenä, että kannabiksen tulee olla laitonta. Nykyään sitä uskalletaan jo kyseenalaistaakin. Olemme tilanteessa jossa tietyissä maissa sallitaan kannabiksen hallussapito ja käyttö. Herääkin kysymys pitäisikö Suomessakin sallia?

Tämä on vähän niin kuin homoavioliittokeskustelu. Vähissä ovat argumentit jotka tukevat kannabiksen pitämistä laittomana, mutta eivät samalla tarkoittaisi alkoholin kieltämistä. Koska alkoholia ei olla kieltämässä -> kannabistakaan ei pitäisi kieltää. Väärinkäsitysten minimoimiseksi mainittakoon tässä yhteydessä, että tärkeä osa argumenttiani on tietenkin se, että kannabis on alkoholia haitattomampi päihde.

Kun katsotaan rajojen yli Alankomaihin, Portugaliin tai vaikkapa Coloradoon, huomataan että lakien löyhentäminen pienensi ongelmia.

Yhteiskuntakelvoton toimittaja

Upeaa luettavaa, Lappeenrannan uutiset tuntuu olevan totaalisen keitaalla päätoimittajaa myöten. Ihanko itse päätitte linjauksesta vai tuliko Piiroselta komento alkaa puskea ulos tavaraa mikä vastaa sisällöltään 20-30 vuotta vanhaa koulujen huumepelottelua?

kantsuasuoneen

Mahtavaa tekstiä! Hienoa, että joku uskaltaa puhua asiaa.
Tämä teksti saattaa olla sysäys johonkin paljon suurempaan, olemme lähellä oivallusta siitä mistä syrjäytyminen, alkoholismi, itsemurhat ja muu johtuvat: marihuanasta!

Toivottavasti valtamedia ottaa tämän äärimmäisen laadukkaan tekstin huomioon! Kiitos vielä Karri!

Lemminkäinen_1

"... Poliisin huoli siitä, että iso osa työelämänkynnyksellä olevasta sukupolvesta ei tule edes yhteiskuntakelpoiseksi, on karu fakta."

Ja syy tähän on suhteettomat rangaistukset, nuori voi menettää koulutus- tai työpaikkansa alkoholia tai tupakkaa haitattomamman päihteen käytön takia: "EU-raportti: Kannabis tupakkaa ja alkoholia turvallisempaa " http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/eu-raportti-kannabis-tupakk...

Miksi nuoria halutaan tarkoituksellisesti syrjäyttää yhteiskunnasta?

Kummallista

"... Poliisin huoli siitä, että iso osa työelämänkynnyksellä olevasta sukupolvesta ei tule edes yhteiskuntakelpoiseksi, on karu fakta."

Ja syy tähän on suhteettomat rangaistukset, nuori voi menettää koulutus- tai työpaikkansa alkoholia tai tupakkaa haitattomamman päihteen käytön takia: "EU-raportti: Kannabis tupakkaa ja alkoholia turvallisempaa " http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/eu-raportti-kannabis-tupakk...

Miksi nuoria halutaan tarkoituksellisesti syrjäyttää yhteiskunnasta?

Kummallista

Huffington Post listaa top 50 kannabista käyttänyttä ja käyttävää henkilöä. Ovatko nämäkin arvon päätoimittajan mielestä "yhteiskuntakelvotonta kannabissukupolvea"?

1: Barack Obama
2: Oprah Winfrey
3: Bill Clinton
4: Clarence Thomas
5: Stephen Colbert
6: Jon Stewart
7: Jay Z
8: John Kerry
9: George Soros
10: Bill Maher
11: Bill Gates
12: George W. Bush
13: Andrew Cuomo
14: Rand Paul
15: Sanjay Gupta
16: LeBron James
17: Rush Limbaugh
18: George Clooney
19: Michael Bloomberg
20: Lady Gaga
21: Brad Pitt
22: Ted Turner
23: Tom Brokaw

...ja lista vain jatkuu ja jatkuu... luulen että oikea syy näin tulehtuneille otsikoille ja kirjoittajille on se että arvon päätoimittaja haluaa huomiota ja klikkauksia artikkelille jolla sitten voi näyttää että nettisivuilla on liikennettä ja aktiivisuutta että saa myytyä mainostilaa hyvällä hintaa. Mikä sen parempi tapa kuin sohia kannabispuskia. Näin saadaan sekä uusi- että vanha sukupolvi takajaloilleen.

John

Surullista, että näin todellisuudesta erkaantuneilla henkilöillä on vielä oikeus trollata kunnon ihmisiä tällaisilla höyrypäisillä kolumnin irvikuvilla. Teet Karri vain itsesi ja lehdykkäsi naurunalaiseksi.

Karri

Kannala

Tällä palstalla julkaistiin Imatralaisen ja Lappeenrannan Uutisten entisen päätoimittajan Karri Kannalan pääkirjoituksia kahdesti viikossa. Kannala on seurannut eteläkarjalaista elämää sen eri muodoissaan neljän vuoden ajan. Aiemmin hän on työskennellyt konsernimme toimituksissa Lahdessa ja Seinäjoella.

Kannalan kirjoitukset ovat kantaaottavia ja niissä on aina yhtymäkohta paikallisiin, eteläkarjalaisiin asioihin.

Palautetta voi jättää tämän blogin kommenttiosioon, lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected], kirjoittaa Twitterissä profiilille @KarriKannala tai soittamalla 050-351 5291.

Kannala työskentelee tällä hetkellä kaupunkilehti Tamperelaisen päätoimittajana.