Kannala

Pahin pölhöpopulisti on itse vihreä

”Päästövähennystavoitteisiin sitoudutaan kustannustehokkaasti siten, että talous menestyy ja ihmisten hyvinvointi vahvistuu. Vältämme kohtuuttomia kustannuksia, ei tule miljardikustannuksia toisin kuin jotkut pölhöpopulistit väittävät”. Näin totesi ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) Helsingin Sanomissa tällä viikolla. Lausahdus liittyy hallituksen hyväksymään ilmastolakiin ja tiedusteluun siitä, aiheuttaako laki Suomelle lisää kustannuksia.

Ympäristöministerin mukaan tavoitteena on nostaa Suomi vähähiilisen yhteiskunnan edelläkävijäksi, mikä ei Niinistön mielestä ole mahdollista nykyisillä ja hänen mukaansa riittämättömillä päästövähennyslupauksilla. Lain keskeinen sisältö on, että vähintään 80 prosenttia päästöistä on vähennettävä vuoteen 2050 mennessä.

Teollisuus on usein varoittanut poliitikkoja liian tiukoista päästörajoista, jotka maksavat Suomelle työpaikkoja. Erityisen huolissaan on ollut muun muassa Etelä-Karjalallekin tärkeä metsäteollisuus, jolle muun muassa vihreiden ja erityisesti Satu Hassin lempilapsi, rikkidirektiivi, on myrkkyä. Pölhöpopulistit eivät pysty myöntämään, että vaikka Suomi olisi täysin päästötön, ei se ratkaisisi globaalia ongelmaa, kun Kiina ja kumppanit tupruttavat päästöt taivaalle.

Cleantech ja biotalous ovat Suomelle ja Etelä-Karjalalle todella iso mahdollisuus. Tällä saralle syntyy varmasti myös uusia työpaikkoja, joiden varaan Niinistökin oman paasauksensa perustaa. Vihreä ajattelu on myös yksi Lappeenrannan kaupungin kärkihankkeista ja asian suhteen on tänä vuonna otettu harppauksia eteenpäin. Kaikki tämä on hyvä ja hieno asia – mutta: tarvitseeko sen puolesta uhrata jo olemassa olevia työpaikkoja? Eikö olisi viisaampaa kehittää cleantechia nykyisten tuotteiden rinnalla ja lisäksi. Silloin syntyisi oikeasti uusia työpaikkoja, eikä vain korvaavia katoavien tilalle.

Pölhöpopulisti-nimitys sopii parhaiten ympäristöministeriin itseensä. Niinistö vauhkoaa muun muassa ydinvoimasta kuin sokea paimen ja samalla hehkuttaa esimerkiksi tukiaisia tarvitsevaa tuulivoimaa varauksetta.

Kirjoittaja on Imatralaisen ja Lappeenrannan Uutisten päätoimittaja ja kustannusjohtaja

Kannala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet