Paikalliset

Tutki ötököitä tai tee virtuaalikierros – Saimaarium tuo Saimaan luonnon tosi lähelle

Akvaarion minihauki asettui kuvattavaksi kuin ammattilainen.

Aleksi Kari

Luonto- ja tiedekeskus Saimaariumin Saimaan aarteet -näyttely kokoaa laajasti tietoa Saimaan luonnosta ja aaltojen alaisesta elämästä. Erinäköiset tehtävärastit ovat olleet esillä lokakuun avajaisista asti.

Näyttely on tosin koottu vielä varsin tiiviiksi, sillä museossa odotellaan remonttia.

Alakerran tilat on tällä hetkellä jaoteltu verhoilla eri osioihin. Verhojen taakse piilotetut entiset maahanmuuttoviraston puhutteluhuoneet tulisi purkaa pois. Myös yläkerran hyödyntämistä on museolla pohdittu, mutta ainakin toistaiseksi se saa jatkaa toimistotilana.

 

Remontin tarkasta ajankohdasta tai sen vaikutuksesta näyttelyn aukioloaikoihin ei ole tällä hetkellä tietoa. Se on joka tapauksessa varmaa, että remontti tulee.

– Mikä se aikataulu on, siihen minulla ei ole kristallipalloa, näyttelysuunnittelija Jari Kiljunen toteaa.

Kiljusen mukaan tavoitteena on kuitenkin, että kesäkuussa koko alakerta olisi näyttelytilaa. Näyttelyyn tulisi remontin myötä lisätä tietoa Saimaan syntyhistoriasta, ilmastoasioista sekä alueen linnuista, hyönteisistä ja muusta luonnosta. Myös vaihtuvia näyttelyitä on suunniteltu.

Parhaillaan esillä on tietopaketteja muun muassa saimaannorpasta ja uhanalaisista lohikaloista. Yhdeksi vetonaulaksi on noussut täytetty Halla-norppa, joka on kävijöiden suosittu kuvauskaveri.

Saimaan aarteisiin lukeutuu myös noin viiden minuutin virtuaalitodellisuuskierros Etelä-Karjalan lähialueille. Tällä hetkellä VR-laseista voi ihmetellä 360:n asteen still-kuvia, mutta varjoliidon ja sukeltamisen yhteydessä kuvattuja videoita pitäisi päästä katselemaan viimeistään kesäkuussa. Ideaa aiotaan kehittää myös siten, että käyttöön saataisiin useammat lasit, joita voitaisiin hyödyntää vaikkapa pienryhmien kanssa.

Näyttelyn mikroskooppirivistöstä voi tarkastella hyönteisnäytteitä, joita on kerätty Sammonlahden uimarannoilta ja hulevesikosteikoista. Ne ovat varsinkin koululaisten suosiossa.

– Heitä kiinnostaa tämä ötökkäpuoli, kun pääsee vaan tonkimaan jotakin, Kiljunen sanoo.

 

Muusta näyttelystä hieman syrjemmässä on soppi, jota Kiljusen mukaan kutsutaan tunnelmahuoneeksi. Sieltä löytyy akvaarioita, joissa polskii paikallisia järvikaloja – ahvenia, särkiä ja jopa yksi pieni hauki. Vieressä, kasvimaan harsosta tehdyllä valkokankaalla, pyörii otteita Järven tarina -elokuvasta. Museolle löytyneet yhteistyökumppanit ovat Kiljusen mukaan pitkälti toimitusjohtaja Kari-Matti Vuoren ansiota.

– Kari-Matilla on hyvät suhteet moneen paikkaan, joten valtava verkosto on tullut tähän ympärille. Se mahdollistaa sitten monta asiaa, kuten tämän kuvamateriaalin.

Saimaarium-nimen mukaisesti näyttelyt tulevat remontin jälkeenkin keskittymään paikalliseen luontoon.

– Pohjois-Karjalakin toki vielä menisi siinä, ja rajan läheisyys pitää ottaa tietysti huomioon. Voisiko olla sitten vähän rajan toiselta puoleltakin jotain, Kiljunen pohtii.

 

Kiljusen mukaan Saimaan aarteita on käynyt katsomassa ihmisiä laidasta laitaan, lapsiperheistä eläkeläisiin. Kyselyitä tulee erityisesti saimaannorpasta ja akvaarion kaloista.

– Kiinnostus Saimaaseen on ollut yhtenäinen tekijä.

Saimaariumin sijainti Linnoituksessa on Kiljusen mielestä tiedekeskukselle osuva.

– Tässä Saimaan äärellä tämä on varmasti paras paikka, mitä on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Luonto- ja tiedekeskus Saimaarium avaa ovensa – "Myös kiinalainen matkanjärjestäjä on kysynyt työpajaa"31.10.2019 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat