Paikalliset

Vertaistuki voimaannuttaa – Yksinhuoltajien tukiryhmän toiminta oli välillä jo hiipua

Yksihuoltajien vertaistukiryhmä kokoontuu joka toinen viikko. Kuvituskuva arkistosta.

Arkisto/Antti Raatikainen

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry:n yksinhuoltajien vertaistukiryhmä kokoontuu joka toinen viikko, parittomien viikkojen lauantaisin.

– Tapaamisissa kahvitellaan nyyttärimeiningillä ja keskustellaan rennosti. Välillä on jotakin erikoisempaa, esimerkiksi joulukorttien tekoa joulun alla, Aino Eteläpää ryhmästä kertoo.

Eteläpään mukaan tarjolla on ennen kaikkea keskusteluseuraa ja verkostoitumismahdollisuuksia samassa tilanteessa oleville vanhemmille. Tilassa on myös lapsille tekemistä: leluja, pelejä ja piirustustarvikkeita.

Ryhmä kokoontuu Mannerheimin lastensuojeluliiton Perhekahvila Pikku-Tirikassa Lappeenrannassa. Toiminta pyörii puhtaasti vapaaehtoisvoimin ilman budjettia, minkä vuoksi tarjoilu järjestyy nyyttäri-periaatteella.

Lappeenrannan toiminta on välillä ollut tauolla, mutta on jatkunut yhtäjaksoisesti lähes kolme vuotta. Eteläpää itse on ollut mukana puolitoista vuotta.

– Aloitin, kun jäin yksinhuoltajaksi ja mietin, mistä saisi vertaistukea ja eräs tuntemani, samassa tilanteessa oleva äiti vinkkasi tästä.

Alkuun Eteläpää pääsi helposti ja jo vuoden kuluttua hän päätti lähteä mukaan ohjaajarinkiin.

Vertaistuen merkitystä hän ei voi olla korostamatta. Ryhmästä on löytynyt niitäkin, joiden kanssa vaihdetaan viestiä myös tapaamisten ulkopuolella.

Palautteen mukaan vertaistukea pidetään tärkeänä ja voimaannuttavana tekijänä. Myös toisinaan paikalla oleva lastenhoitaja mahdollistaa pienen hengästystauon.

– Muut kävijät ovat sanoneet, että suurin ilo on se, että voi peilailla omia fiiliksiä ja sitä kautta saada perspektiiviä omaan elämäntilanteeseen.

Uhkaavasti hiipuvaan toimintaan kaivattaisiin lisää väkeä. Ryhmää on yritetty vilkastuttaa mukaan tapaamisajan vaihdolla.

– Kokeilimme, auttaisiko, jos vaihdamme iltapäivään, mutta porukka väheni. Töistä vapaa lauantai vietetään mielellään oman porukan kanssa.

Toiminta kuitenkin jatkuu toistaiseksi, ja uskoa sen vilkastumiseen löytyy. Alkavana vuonna palataan vanhaan aamuaikaan ja kokeillaan uusia juttuja, kuten teemapäiviä.

Etelä-Karjalan muissa kunnissa ei Eteläpään mukaan vastaavia tapaamisia ole, joskin Lappeenrannan ”olkkarin” ovet ovat avoinna myös ympäryskuntien yksinhuoltajille.

– Ystäväpiirissä on paljon äitejä ja isiä, mutta elämäntilanteemme ovat hyvin erilaisia. Ydinperheenä elävä vanhempi ei pysty samaistumaan olotilaan, joka yksinhuoltajalla on.

Noora Mykkänen löysi ryhmän keväällä 2019 satuttuaan lukemaan siitä neuvolan ilmoitustaululta.

Hän ei ollut tutustunut muissa harrastuksissa toisiin samassa tilanteessa oleviin ja heräsi ajatukseen vasta, kun tuttava tiedusteli asiasta.

– En muista, että ryhmästä olisi sanottu neuvolasta, vaikka oli ilmiselvää alusta alkaen, että olen yksinhuoltaja.

Mykkänen uskoo, että näkyvyyden lisääminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa voisi auttaa toiminnan jatkumisessa.

– Tilat ovat tosi hyvät, paljon leluja ja tilaa leikkiä. Lastenhoitaja on lisännyt kiinnostusta entisestään.

Hän toteaa, että kaikenlaisissa perheissä on omat haasteensa, mutta yksinhuoltajuus yhteisenä tekijänä helpottaa asioista puhumista.

– On eri asia puhua arjen haasteista sellaisen vanhemman kanssa, jolla vastuu jakaantuu kuin sellaisen, joka hoitaa aivan kaiken yksin.

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto

Tavoitteena on parantaa yhden vanhemman perheiden lasten sosiaalista, taloudellista ja oikeudellista asemaa sekä estää yhden vanhemman perheiden syrjäytyminen.

Tärkein toiminta on yhden vanhemman perheiden edunvalvonta ja vaikuttamistoiminta.

Erityisen tärkeää on lapsen molempien vanhempien vanhemmuuden toteutuminen, vaikka vanhempien parisuhde olisikin päättynyt.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus luo toiminnalle puitteet.

YVPL koostuu 50 jäsenyhdistyksestä ja 60 matalankynnyksen vertaisryhmästä eli olohuoneesta.

Lähde: https://monimuotoisetperheet.fi/jarjestot/yhden-vanhemman-perheiden-liitto-ry/

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat