Paikalliset

Arjen taitoja ja mediapajaa – Heikintalo tukee työllistymistä

Heikintalon mediapajalla toimitetaan lehteä ja pyöritetään nettisivuja.

Aleksi Kari

Heikintalon toimitiloissa naputellaan tietokoneella. Alkamassa on yhdistyksen oma mediapaja, jossa osallistujat pääsevät kirjoittamaan ja toteuttamaan neljä kertaa vuodessa ilmestyvää lehteä. Heikintalolainen-nimellä kulkeva lehti on ilmestynyt vuodesta 2002, mediapaja puolestaan on toiminut vuodesta 2015 asti.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Lasse Koivumäki esittelee mediapajan toimintaa innokkaasti. Lehden lisäksi pajalla pyöritetään Heikintalon verkkosivuja ja tehdään koko liuta julisteita ja erinäköisiä esitteitä. Mediapaja on osa Heikintalon tominnan ydintä, eli toiminnallisten työpäivien järjestämistä.

– Meidän päätavoitteita ovat työelämäosallisuuden vahvistaminen sekä osallisuuden ja yhteisöllisyyden edistäminen.

Heikintalon viikko-ohjelmaan päivittäiseksi merkitty mediapaja ei suinkaan ole ainoa tarjolla oleva työpaja, sillä jokapäiväisiin tehtäviin kuuluvat myös mm. kanttiini- ja keittiötyöt sekä siivous ja kiinteistönhoito. Lisäksi on paljon vapaa-ajan ohjelmaa.

Heikintalon toiminta on suunnattu työikäisille henkilöille, jotka tarvitsevat lisätukea arkeensa, työllistymiseen tai opiskeluun. Osallistujat ovat vapaaehtoisia.

– Osa haluaa kuntoutua ja toiset haluavat oppia arjen taitoja, kuten siivousta, pyykinpesua tai ruoanlaittoa, Koivumäki kertoo.

Keittiötyöt ja mediapaja ovat Koivumäen mukaan suosituimmat. Hän mainitsee, että mediapajan kautta on jo löydetty töitä talon ulkopuolelta.

Heikintalolaisen seuraava numero ilmestyy helmikuussa. Juttuaiheita löytyy yleensä yhdistyksen ohjelmasta osallistujien omiin kertomuksiin ja reseptivinkkeihin asti. Valmiilla paperiversiolla on noin sata tilaajaa.

Ohjaaja Tuija Ikonen kertoo lehden kehittyneen paljon vuosien varrella, kun ohjaajat ovat itsekin oppineet uusia asioita.

– Ensimmäinen lehti on ollut hyvin alkeellinen, hän naurahtaa.

Tällä kertaa mukana on muutaman hengen ryhmä, mutta osallistujamäärä vaihtelee paljon päivästä toiseen. Vuonna 2019 toiminnallisiin työpäiviin osallistui keskimäärin noin kuusitoista ihmistä päivässä ja vapaa-ajan tapahtumiin kahdeksan ihmistä päivässä.

Heikintalolla työharjoittelun juuri aloittanut Aatu Oikkonen on yksi mediapajaan osallistuvista. Merkonomiksi opiskeleva Oikkonen kertoo, että häntä mediapajassa kiinnostavat nettisivujen pyörittäminen ja lehden kirjoittaminen – hän kun on muutenkin hyvä tietokoneiden kanssa.

– Tämä on just tällaista hommaa, jota osaan. Vaikutti jotenkin mielenkiintoiselta.

Ikonen kertoo Heikintalon olevan suosittu työharjoittelupaikka.

– Melkein aina meillä on tässä joku harjoittelija. Enimmäkseen on sosionomi- ja lähihoitajaopiskelijoita.

Koivumäki lupaa, että toiminnasta kiinnostuneille löytyy kyllä tekemistä.

– Pyritään siihen, että kaikille olisi töitä. Jos ei tule heti aamulla tehtävänjakoon, niin voi tulla silloin, kun itse kykenee ja jaksaa.

Heikintalo ry

Kohderyhmänä 18–62 -vuotiaat työikäiset henkilöt

Toimintaan kuuluvat mm. työpainoitteiset päivät, työllistymistä tukeva toiminta, vapaa-ajan ohjelma ja vertaistuki

Rahoittajana Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustukeskus ja Lappeenrannan kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat