Puheenaihe

EK arvioi uuden lakon maksavan jopa kaksi miljardia euroa – Häkämies pitää tiukasti kiinni kikystä

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies kokee kikyn olevan ratkaisevassa asemassa Suomen talouskasvun takaamisessa. Arkistokuva.

Sami Lettojärvi

Paperiliitto, Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ovat valmiina lakkoon 27. tammikuuta alkaen. Lakot kestäisivät jopa kaksi viikkoa. Työtaistelun suurin yksittäinen kiistakapula on kiky-tuntien kohtalo.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK arvioi kahden viikon työtaisteluiden alentavan bruttokansantuotetta noin 500–600 miljoonaa euroa. EK:n mukaan liikevaihdolla mitattuna menetys olisi jopa 1,5–2 miljardin euroa.

EK ilmoittaa huomioineensa laskelmissaan pelkästään työtaisteluiden kerrannaisvaikutukset, mutta ei pitkän aikavälin vaikutuksia esimerkiksi asiakassuhteisiin ja Suomen asemaan investointikohteena.

– Näin laajoilla ja pitkäkestoisilla työtaisteluilla on väistämättä merkittäviä vaikutuksia paitsi tuotantoon myös verotuloihin. Jos lakot toteutuvat täysimääräisinä, verotulot voisivat laskennallisesti vähentyä noin 200 miljoonaa euroa, EK:n pääekonomisti Penna Urrila ilmoittaa liiton tiedotteessa.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan työtaistelussa kiistakapulana oleva kilpailukykysopimus ja sen muassaan tuomat työajan pidennykset ovat saaneet Suomen talouden ja työllisyyden kasvuun.

Häkämies kokee, että nyt halutaan omilla päätöksillä tietoisesti heikentää Suomen työllisyyttä.

–  Toteutuessaan tämä massiivinen ja pitkäkestoinen lakko olisi jo toinen lyhyen ajan sisällä. Joulukuisen kolmen päivän lakon vaikutukset olivat jo noin 200 miljoonaa euroa, Häkämies ilmoittaa EK:n tiedotteessa.

– Tämä lakko leikkaisi myös julkisen sektorin verotuloja ja siten heikentäisi hyvinvointipalvelujen rahoitusta. Tämän estämiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen. Kiky-työajan pidennys sovittiin pysyväksi ja sellaisena sen tulee säilyä.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat