Paikalliset

Uusi kierrätysfirma avasi Lappeenrannassa – "Pienin yksikkö on jätesäkillinen tavaraa"

Avajaispäivänä laarit olivat vielä tyhjänä. Esittelemässä Mika Kuitunen (vas.), Kimmo Rinne, Santeri Karell ja Toni Paavola.

Ilkka Pohjalainen

Purkupiha avasi perjantaina kierrätysaseman Lappeenrantaan Pikkalanlähteenkadulle. Paikka on ABC-Viipurinportin kohdilla toisella puolella Eteläkatua.

Yritys alkaa ottaa vastaan purku-, puu- ja energiajätettä. Sinne ei voi viedä ongelmajätettä, kiviainesta ja biojätettä. Metalli otetaan osana purkujätettä, mutta naapurissa toimiva Stena Recycling varsinaisesti kerää metalliromun.

Purkupiha on teollisuuslaitosten ja rakennusten purkutöihin erikoistunut yhtiö, jonka suurimpia asiakkaita ovat rakennusalan isot yhtiöt. Kuitenkin myös pienasiakkaat ovat tervetulleita peräkärryineen.

– Pienin yksikkö on jätesäkillinen tavaraa, lupaa Purkupihan aluejohtaja ja osaomistaja Santeri Karell.

Jäte-eristä peritään maksu, joka pienerien kohdalla on kymppejä.

 

Uudella kierrätysasemalla otetaan pääosin vastaan rakennus- ja purkutoiminnassa sekä teollisuudessa syntyviä hyötykäyttökelpoisia jätejakeita, kuten rakennus- ja purkujätettä, pakkaus- ja energiajätettä sekä puuta.

Materiaalia syntyy purku- ja rakennusliikkeiltä, teollisuus- ja tuotantolaitoksilta, kaupan ja logistiikan alalta sekä pk-yrityksiltä ja yksityisiltä talouksilta. Vastaanotetut jätteet lajitellaan, esikäsitellään ja toimitetaan jatkojalostukseen tai suoraan kierrätykseen tai hyötykäyttöön.

Yrityksellä on ennestään kierrätysasemat Lahdessa ja Vantaalla. Asemilla nostetaan jätteiden jalostusastetta ja edistetään purkukohteista saatavien uudelleenkäytettävien rakennusosien uusiokäyttöä.

Purkutori.fi -palvelu on netissä toimiva kauppapaikka uusiokäyttökelpoiselle purku- ja rakennustavaralle, kuten halleille, kierreportaille ja kattopalkeille, sekä koneille ja laitteille, jotka voidaan hyödyntää jo sellaisenaan.

 

Lappeenrannassa esikäsiteltävästä energia-, puu- ja rakennusjätteestä osa toimitetaan Lahteen jalostettavaksi edelleen kierrätyspolttoaineeksi voimalaitoksille.

Alueella Pikkalanlähteenkadulla on jo ennestään Aluehallintoviraston myöntämä ympäristölupa jätteiden käsittelyyn ja vuonna 2016 valmistunut rakennus, jossa on toimisto ja sosiaalitilat sekä työkoneiden huolto- ja pesutilat. Teollisuus- ja toimistorakennuksen pohjarakenteisiin on hyödynnetty omassa purkutoiminnassa syntynyttä purkubetonista valmistettua uusiokiviainesta.

Tänä syksynä käsittelyalueelle on rakennettu uusi, 1400 neliön katos materiaalien lajittelua varten. Katoksen seinään asennetaan parhaillaan sähköverkkoon kytkettävää aurinkosähköjärjestelmää.

Kierrätysfirmoja Lappeenrannassa

Purkupiha: mm. rakennusten purkujäte, puu, energiajae

Stena Recycling: metalliromu

Laineaho: mm. metalli, romuautot, sähkö- ja elektroniikka, akut, renkaat

Remeo: mm. metalli, romuatot, rakennuspurkujäte, enrgiajae, pahvit ja paperi.

Hyötypaperi: mm. metalli, romuautot, pahvi, paperi, renkaat, purkupuu, energiajae

Etelä-Karjalan jätehuolto: kaikki jäte, mukaan lukien vaaralliset jätteet, asbesti, biojäte, puutarhajäteet

Lisäksi paikkakunnalla on muutamia pieniä toimijoita, jotka ovat keskittyneet lähinnä metalliromun kierrättämiseen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Iso muutos tulossa pieniinkin taloyhtiöihin – jätteiden kierrätysvelvollisuus on tiukkenemassa kaikilla EU:n vaatimuksesta16.9.2019 14.51
Lähes 100 000 autoa romutettiin viime vuonna – digiloikka vauhditti ennätystä17.1.2019 16.30
Ovatko lajittelukoodit sinulle hepreaa? – Nämä ruokapakkausten selkoviestit helpottavat pian kierrätystä24.10.2019 20.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat