Puheenaihe

Tutkimus: Äidin lieväkin masennus vaikuttaa lapsen tunne-elämään

Tutkija korostaa, että lievätkin masennusoireet on tärkeää tunnistaa ja tarjota vanhemmille tukea mahdollisimman varhain.

Arkisto/Jasmin Kareinen

Tuore tutkimus kertoo, että äidin lievemmilläkin pitkäkestoisilla masennusoireilla on vaikutusta pikkulapsen tunne-elämään. Lapselle voi ilmetä tunne-elämän ongelmia, kuten ylivilkkautta, aggressiivisuutta tai ahdistusta.

Tutkimus selvitti, miten molempien vanhempien masennusoireet vaikuttivat lapseen 2-vuotiaana ja 5-vuotiaana. Isän masennusoireet vaikuttivat lapsen tunne-elämän ongelmiin vain, jos äitikin oli masentunut. Äidin oireilu vaikutti lapseen, vaikka isä ei ollut masentunut.

Kohtalaista masennusoireilua esiintyi yli 20 prosentilla vanhemmista. Vakavampaa oireilua oli alle yhdeksällä prosentilla äideistä ja noin 2,5 prosentilla isistä.

– Vanhempien raskauden aikainen ja raskauden jälkeinen masennus ei kosketa vain masennuksesta kärsivää, vaan sillä on kauaskantoisia vaikutuksia vastasyntyneen hyvinvointiin. Lievätkin masennusoireet on tärkeää tunnistaa ja tarjota vanhemmille tukea mahdollisimman varhain, tarvittaessa jo raskausaikana, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vieraileva tutkija Johanna Pietikäinen tiedotteessa.

Hän toteaa, että perheissä äitien masennuksella on keskeinen rooli lapsen hyvinvoinnin kannalta.

– Suomessa neuvolajärjestelmä toimii hyvin, mutta äitien masennusoireisiin pitäisi kiinnittää huomioita pidempään: ainakin raskausajasta vauvavuoden loppuun.

Tutkimukset ovat osa THL:n ja Tampereen, Helsingin ja Itä-Suomen yliopiston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Lapsen uni ja terveys -tutkimusta. Siinä on seurattu yli 1 600:aa odottavaa perhettä raskauden loppuvaiheesta aina lapsen viidenteen ikävuoteen asti.

Aineisto on kerätty Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelta vuosina 2011–2017.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pysäyttävä tieto: Joka viides suomalainen sairastuu masennukseen, naiset lähes tuplasti miehiä useammin21.8.2019 12.12
Uusi tutkimus: Nuorten masennusdiagnooseissa valtava kasvu Suomessa8.9.2019 17.45
Ajatteluun piintynyt vääristymä altistaa masennukselle, mutta sen voi muuttaa – "Ensimmäinen sekunnin kymmenesosa on merkityksellinen"27.2.2019 06.00
Touko Aalto luopuu vihreiden puheenjohtajuudesta – "Masennus eteni ja vei työkykyni"24.10.2018 13.02

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat