Puheenaihe

Talsa: Posti aikoo leikata palkat jopa 8,90 euroon tunnilta – vastuuministeri Paatero ei ota kantaa tes-neuvotteluihin

Postin tiedotteen mukaan liki 60 prosenttia suomalaisista osti vähintään kerran tai useammin kuussa verkkokaupoista viime vuonna.

Arkisto / Tiina Hautamäki

Posti aikoo palkata satoja uusia vuokratyöntekijöitä SOL Logistiikkapalveluiden kautta, kertoo Taloussanomat. Lehden saaman tietojen mukaan vuokratyöntekijöiden tuntipalkka olisi alimmillaan 8,90 euroa.

Talsan mukaan Postin pääluottamusmiehet saivat asiasta tiedon elokuussa useilla pakettien ja kirjeiden lajittelun työpaikoilla postikeskuksissa ja logistiikkakeskuksissa.

Postin työntekijöitä edustava ammattiliitto PAU tyrmää työnantajan suunnitelmat.

Tähän asti kyseiset työntekijät ovat noudattaneet PAU:n ja työnantajaliitto Paltan työehtosopimusta, jossa lähtöpalkka on 11,34 euroa tunnissa. Uusi alempi palkka perustuu Medialiiton ja työntekijäliitto Teollisuusliiton väliseen tes-sopimukseen.

Vuokratyöntekijöiden määrä vaihtelee Postissa suuresti. Talsan mukaan eninten vuokralaisia on Vantaan ja Liedon pisteissä, joissa heidän osuus voi olla kymmeniä prosentteja työvoimasta.

PAU on arvostellut voimakkaasti Postia "työehtosopimusshoppailusta", jossa työntekijöitä siirretään työnantajille edullisemman sopimuksen piiriin.

Postin mukaan sen on reagoitava digitalisaation tuomaan muutokseen ja kansainvälisen kilpailun kiristymiseen. Posti vetoaa siihen, että se kilpailijoilla on edullisemmat työehtosopimukset.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) väläytti keskiviikkona, että työntekijät voisivat saada tuntuvan kertakorvauksen, jos palkka laskee työehtosopimuksen muuttuessa.

Hallituksessa valtionyhtiöiden omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) oli torstaina sanoissaan varovaisempi. Paatero sanoi Ylen uutisille, että työehtosopimusasiat ovat ammatti- ja työnantajaliiton välinen asia.

Yleisellä tasolla Paatero sanoi viestin olevan kuitenkin se, että palkalla pitäisi tulla toimeen.

Postilaisten työehtosopimusten muutokset voivat koskea PAU:n mukaan jopa 8000–9000 työntekijää. Posti on aiemmin ilmoittanut tavoittelevansa palkanalennusta 700 pakettilajittelun työntekijälle.

Työehtoasiantuntija Jussi Saariketo sanoi Taloussanomille pitävänsää Postin ”työehtosopimusten halpuutusta” kokonaisuutena ainutlaatuisena.

– Ei tällaista ole ennen tehty näin massiivisessa mittakaavassa. Tässä on kyse ihmisten ja heidän perheidensä toimeentulosta, Saariketo sanoi Talsalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Posti aikoo alentaa jopa 8 000 työntekijän palkkaa – HS: Pääministeri Rinne pohtii rahallista kertakorvausta ryhmään kuuluville11.9.2019 08.35
"Maa ei pelastu työssäkäyvien köyhien määrää lisäämällä" – Antti Rinteen postilausunnosta repesi riita11.9.2019 10.44
Pääministeri Rinne Ykkösaamussa Postista: ”Käsittämätöntä, huonoa johtamista”7.9.2019 13.39
Miksi Posti hankki 30 000 euron golfosakkeen eliittikentältä? – Yhteiskuntasuhdepomo kiistää kohutun lehtitiedon 5.9.2019 12.34
Posti antaa uuden arvion lehtijakelun loppumisesta – "Kuljetamme niitä niin kauan kuin on tarvetta"4.9.2019 12.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat