Paikalliset

Ilmiömäisiä tekijöitä palkitaan Sataman valoissa – toimintaa taiteen, kulttuurin, elinvoiman ja yhteishengen edistämiseksi

Laura Mykkänen

Etelä-Karjalan ensimmäiset Ilmiömäiset -tunnustukset jaetaan Sataman valoissa 31.8. kello 18 päälavalla.

Palkittavina ovat Kulttuuritila Nuijamies, Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaali, Taidekoulu Estradi, Jouni Hynynen sekä Vytautas Lukočius.

Lukočiukselle tunnustus jaetaan 5.9. Lappeenrannan kaupunginorkesterin juhlakonsertissa ja Hynyselle 7.9. Linnoituksen valot -tapahtumassa.

Ilmiömäiset-nimitys annetaan ainutlaatuisille ja ilmiömäisille henkilöille tai yhteisöille merkittävästä toiminnasta Itä-Suomen alueen taiteen, kulttuurin, elinvoiman ja yhteishengen edistäjinä.

Etelä-Karjalan ensimmäiset Ilmiömäiset-toimijat saavat kiitosta ennen kaikkea ainutlaatuisesta ja rohkeasta toiminnastaan kulttuurikentän yhteistyön lisääjinä sekä uusien yleisöjen tavoittajina. Ilmiömäiset-tunnustus on osa Saimaa-ilmiö – Savonlinna Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 -hanketta.

Taidekoulu Estradia kuvaillaan tunnustusperusteluissa ainutlaatuiseksi rytmimusiikkia, sirkustaidetta ja teatteritaidetta yhdistäväksi taiteen perusopetusta antavaksi oppilaitokseksi, joka on alueella myös merkittävä tapahtumatuottaja.

Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalia puolestaan kuvaillaan ilmiömäiseksi, koska se kokoaa yhteen teatterialan ammattilaisia ympäri maailmaa ja houkuttelee kaiken ikäisiä katsojia tutustumaan teatteriin kaikissa sen ilmenemismuodoissa.

Kulttuuritila Nuijamiestä kuvaillaan säikähdyksestä ja innostuksesta syntyneeksi ilmiöksi, joka on toivottavasti tullut jäädäkseen.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin kapellimestari Vytautas Lukočius saa erityiskiitosta työstä, jolla on onnistunut tuomaan orkesterin lähemmäksi nuoria ja koululaisia, sekä Saimaa Sinfoniettan eteen tehdystä työstä. Kotiteollisuus-yhtyeen laulaja, kitaristi ja sanoittaja Jouni Hynynen on puolestaan kulttuurin monitoimimies, joka on tullut laajalti tutuksi lappeenrantalaisena kulttuurikasvona. Omien sanojensa mukaan hän onkin umpilappeenrantalainen.

Ensimmäiset tunnustukset jaettiin 1.7.2019 Savonlinnassa. Tuolloin tunnustuksen saivat mm. Lukočius, Lukočius, Pyhän Olavin kilta ry sekä Lukočius.

Ilmiömäisten joukko kasvaa koko kulttuuripääkaupunkihankkeen ajan. Hankkeen työryhmä pohtii mahdollisia palkittavia, mutta hankkeen koordinaattori Anu-Anette Varhon mukaan myös asukkailta toivotaan ehdotuksia.

– Jotta kaikki ilmiömäinen ja erityisen merkittävä tekeminen tulisi ilmi, toivomme, että myös lappeenrantalaiset ehdottaisivat palkittavia. Palkittaviksi voi ehdottaa niin tunnettuja kuin taustallakin ja ruohonjuuritasolla vaikuttavia ahkeria ja aktiivisia tekijöitä ja tahoja. Palkittavia voi käydä ehdottamassa hankkeen verkkosivulla.

Hankkeen aikana Ilmiömäiset kasvaa monipuoliseksi joukoksi, joka kuvaa konkreettisella tavalla Saimaa-ilmiötä. Yhtenä tavoitteena on muodostaa uudenlainen verkosto itäsuomalaisten kulttuuritoimijoiden ja heidän sidosryhmiensä kesken sekä vahvistaa ylimaakunnallista yhteistyötä. Työtä tehdään osallistaen mukaan eri toimijoita.

Saimaa-ilmiö – Savonlinna Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 -hanke järjestää aamukahvit 2.9. kello 10 kahvila Kulttuuritila Nuijamiehessä.

Tilaisuudessa kuullan lisää koko Itä-Suomen yhteisen kulttuuripääkaupunkivuoden haun taustoista ja kuulumisista. Tilaisuuden aikana tutustutaan ja visioidaan mitä kaikkea ilmiömäistä Etelä-Karjalasta kokonaisuuteen voisi kuulua.

Vapaamuotoiseen keskustelutilaisuuteen toivotaan paikallisten kulttuuri-, sivistys- ja vapaa-aikatoimijoiden lisäksi ihan kaikkia aiheesta kiinnostuneita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat