Puheenaihe

Törkykorkoihin tulee nyt yläraja – viranomainen neuvoo, miten vanhoista 100 prosentin kulutusluottokoroista voi päästä eroon

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan vanhat sopimukset on hyvä pyrkiä korvaamaan uuden hintasääntelyn piiriin kuluvalla edullisemmalla luotolla.

Tuija Tyrväinen

Syyskuun alusta kuluttajaluotolle ei saa sopia yli 20 prosentin korkoa. Myös muita luottokustannuksia kuin korkokuluja rajoitetaan. Lisäksi uudistunut laki määrittelee, kuinka paljon maksuajan pidentämisestä saa periä kuluja.

Ennen 1.9.2019 sovittuja luottoja koskee vanha korkokattosääntely, jonka mukaan alle 2 000 euron luoton todellinen vuosikorko saa ylittää korkolain mukaisen viitekoron enimmillään 50 prosenttiyksiköllä. Vanhan korkokattosääntelyn aikana on ollut tarjolla kohtuuttoman kalliita yli 2 000 euron limiittiluottoja. Kilpailu- ja kuluttajavirasto neuvoo tiedotteessaan, että kalliit luottosopimukset on hyvä pyrkiä korvaamaan uuden hintasääntelyn piiriin kuuluvalla edullisemmalla luotolla. Jos kallista luottoa ei saa vaihdettua edullisempaan luottoon, ei vanhasta luotosta kannata tehdä enää uusia nostoja. Kyseiset nostot ovat jatkossakin yhtä kalliita ja pahentavat velkataakkaa.

– Tuhansilla kuluttajilla tulee valitettavasti olemaan vielä pitkään niin sanottuja jatkuvia luottosopimuksia, joissa on kohtuuttomat, jopa huomattavasti yli 100 prosentin vuosittaiset korot. Kuluttajien kannattaisi vaatia näissä tapauksissa korkojen kohtuullistamista, sanoo kuluttaja-asiamies Katri Väänänen.

Jos et kykene maksamaan luoton lyhennyksiä eräpäivänä, ota yhteyttä velkojaan ja neuvottele uudesta maksuaikataulusta.

Jos sinulta perittävät luottokustannukset ovat huomattavan suuria, etkä saa sovittua luoton takaisinmaksua velkojan kanssa, ole yhteydessä kuluttajaneuvontaan. Kuluttajaneuvonta opastaa sinua asiassa ja sovittelee tarvittaessa riitaa velkojan kanssa. Kohtuuttomia luottokustannuksia on mahdollista kohtuullistaa kuluttajariitalautakunnassa ja tuomioistuimissa.

Jos sinulla on velkaongelmia, ota yhteyttä alueesi oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvontaan. Talous- ja velkaneuvojat auttavat sinua taloudellisen tilanteesi kartoittamisessa ja neuvotteluissa velkojien kanssa.

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat