Paikalliset

M/S Camillan omistus siirtyy Lappeenrannan Laivat Oy:ltä Saku Hyttisen yhtiölle – kotisatamana pysyy Lappeenranta ja alus jatkaa liikennöintiä entiseen tapaan

Minna Kivistö

Lappeenrannan Laivat Oy on myynyt 21.8.2019 risteilyalus M/S Camillan Ysituote Oy/Karelia Lines Oy:lle, joka ostajataho on vuodesta 1990 alkaen vuokrannut laivaa.

Kauppahinta on 532 000 euroa. Suomen suurin sisävesilaiva Camilla on tunnettu erityisesti Saimaan kanavaristeilyistään.

Lappeenrannan Laivat Oy on Lappeenrannan kaupunkikonsernin yhtiö, joka omistaa myös Lappeenrannan matkustajasatamaan ankkuroidun ravintolalaiva S/S Suvi-Saimaan sekä Viipurin viisumivapaista risteilyistään tunnetun M/S Carelian.

Suvi-Saimaa on vuokrattu Karelia Lines Oy:lle ja Carelia on vuokrattu Saimaa Travel Oy:lle.

Lappeenrannan Laivat Oy:n toimitusjohtaja Juha Willberg on tyytyväinen, että Camillan omistus siirtyy Lappeenrannan vesillä toimivalle paikalliselle yritykselle, jonka on tarkoitus jatkaa toimintaansa entiseen tapaan Saimaalla.

− Kaupungin perustaman Lappeenrannan Laivat Oy:n alkuperäisen perustarkoituksen mukaisesti on tärkeää, että matkustajakapasiteetiltaan isoja laivoja on jatkossakin Lappeenrannassa. Kaupan jälkeen Camillan kotisatamana pysyy Lappeenranta ja alus jatkaa entiseen tapaan liikennöintiä Saimaalla ja Saimaan kanavalla, mikä on Lappeenrannan matkailupalveluille hyvin tärkeää. Lappeenrantalaiset arvostavat Camillaa, Suvi-Saimaata ja Careliaa oman sataman laivoina, jotka ovat osa paikallisidentiteettiä, Willberg arvioi.

 

Karelia Lines Oy:n yrittäjä Saku Hyttinen on hyvillään nyt toteutuneesta kaupasta, joka mahdollistaa risteilytoiminnan pitkäjänteisen kehittämisen ja mahdolliset investoinnit jo sinänsä hyvässä kunnossa olevaan M/S Camillaan.

− Lappeenrannan Laivat Oy on tehnyt esimerkillisen hyvää työtä koko yhteisen historiamme ajan ja pitänyt kaluston hyvässä kunnossa. Tunnemme toki itsekin laivan läpikotaisin ja näin ollen ostopäätös oli helppo. Tulemme panostamaan jatkossa vielä enemmin risteilyjen sisältöön erilaisin teemoin ja jatkamaan risteilykautta pitkälle syksyyn aina loka-marraskuulle saakka.

Omistajaohjaajana toimiva Lappeenrannan kaupunginhallitus on ilmoittanut tammikuussa 2019 Lappeenrannan Laivat Oy:n hallitukselle hyväksyvänsä yhtiön esittämän periaatteen, että laivojen omistaminen sinänsä ei ole oleellista.

Kaupunginhallituksen mukaan Camilla ja Carelia voidaan myydä, mikäli kauppahinta on markkinaehtoinen, mutta kaupan yhteydessä on pyrittävä turvaamaan alusten säilyminen Lappeenrannassa.

Camillan myyntihinta perustuu laivameklariliikkeen arvioon aluksen käyvästä arvosta. Myyntihinta on enemmän kuin aluksen tasearvo. Lappeenrannan Laivat Oy on velaton ja yhtiön talous on tasapainossa.

Camillan myynnistä saatavien varojen turvin Lappeenrannan Laivat Oy voi tarvittaessa osoittaa merkittävästi suuremman omarahoitusosuuden uushankintaan, mikäli kanavaliikenteeseen Viipuriin tarvittaisiin nykyaikaisempi taikka suurempi alus.

Tällä erää sellaiseen ei ole muun muassa pakotteiden ja muiden kesken olevien asioiden, kuten mm. Saimaan kanavan sulkukokojen suurentamissuunnitelmien vuoksi tarvetta eikä se ole nyt siis ajankohtaista.

M/S Camilla on rakennettu Ranskassa vuonna 1987. Lappeenranta on ollut aluksen kotisatamana kesästä 1990 alkaen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi