Puheenaihe

Palvelualla työskentelevä joutuu yhä useammin turvautumaan Kelan tukiin – näissä maakunnissa tilanne on vaikein

Tarjoilijoita ei löydy ravintoloihin helposti, mutta heille ei myöskään tarjota vakituista työpaikkaa kuin harvoin. Kuvituskuva.

Jussi Vehkasalo

Palvelualoilla työskentelevien palkka jää usein niin pieneksi, että korvaavia tulonlähteitä joudutaan hakemaan Kelan asumistuesta. Yllättävänä havaintona asumistukea vastaanotti Uudellamaalla (8,3 %) selkeästi koko maan keskiarvoa (10,9 %) pienempi osuus vastaajista. Palvelualan työntekijät joutuivatkin turvautumaan asumistukeen useimmin Kanta-Hämeessä (20,5 %) ja Päijät-Hämeessä (19,2 %). Useampi kuin joka kymmenes Palvelualojen ammattiliitto PAMin tuoreimpaan suhdannebarometriin vastanneista vastaanotti asumistukea ja lähes joka kymmenes soviteltua työttömyystukea huhti−kesäkuussa.

Vastaajilta tiedusteltiin suhdannebarometrissa nyt kolmatta kertaa toissijaisia tulonlähteitä. Soviteltua työttömyystukea vastaanotti tuoreimman suhdannebarometrin mukaan huhti−kesäkuussa 9,6 prosenttia palvelualojen työntekijöistä, kun vielä alkuvuoden kyselyssä osuus jäi 3,4 prosenttiin. Osuus on kasvanut erityisesti matkailu- ja ravintola- sekä kiinteistöpalvelualalla, joiden vastaajista yli 10 prosenttia oli sovitellulla työttömyystuella edellisen kolmen kuukauden aikana.

– On hyvä muistaa, ettei korkeista asuinkustannuksesta kärsitä vain pääkaupunkiseudulla. Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puute on muodostunut ongelmaksi myös pienemmissä keskuksissa ympäri Suomea, huomauttaa PAMin ekonomisti Olli Toivanen.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat