Puheenaihe

Presidentti Niinistö varoitti ei-toivotusta tulevaisuudesta – "Emme voi rakentaa sen varaan, mitä ei ole"

Sauli Niinistö kiistää olevansa tietoinen, että hallitus olisi päättänyt hakea Syyriasta naisia ja lapsia takaisin Suomeen.

Tuire Punkki / arkisto

Suurvaltojen kiihtyvä geopoliittinen kilpailu natisuttaa kansainvälistä järjestelmää nyt tavalla, jonka myötä Suomen pitää valmistautua myös ei-toivottuun tulevaisuuteen, sanoi presidentti Sauli Niinistö puheessaan suurlähettiläille tiistaina Helsingissä.

Suurvalloista presidentti nosti esiin Yhdysvallat ja Kiinan ja lisäsi joukkoon myös Venäjän sen sotilaallisen kyvyn takia.

– Kolmio, jonka kärkinä ovat Washington, Peking ja Moskova, lyö nyt leimansa koko kansainväliseen turvallisuustilanteeseen.

Niinistö korosti voimakkaasti Suomen jäsenyyttä Euroopan unionissa ja totesi, että nostaisi EU:n kernaasti suurvaltain joukkoon tasavertaisena toimijana. Hän myönsi kuitenkin, että tämä olisi osin toiveajattelua.

– Ikävä kyllä EU:n geopoliittinen ja turvallisuuspoliittinen painoarvo ei toistaiseksi vastaa sen taloudellista voimaa.

Presidentti alleviivasi kannattavansa EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan vahvistamista – silläkin uhalla, että se vähentäisi tasavallan presidentin valtaoikeuksia.

– Yhteisten eurooppalaisten tekojen eteen meidän on syytä ponnistella niin puheenjohtajana kuin rivijäsenenä, Niinistö sanoi ja lisäsi, että Britannia täytyy pitää osana eurooppalaista turvajärjestelmää, vaikka brexit toteutuisi.

– Emme voi tässä hetkessä rakentaa omaa turvallisuuttamme sellaisen varaan, mitä ei vielä ole. Siksi läntinen yhteistyömme perustuu EU-jäsenyyden ohella laajaan kirjoon erilaisia toisiaan täydentäviä yhteyksiä, Nato-kumppanuudesta monenkeskisiin ja kahdenvälisiin järjestelyihin, presidentti lisäsi.

Valtiomies-filosofi J.V. Snellmanin hengessä hän muistutti, että Suomelle lopulta tärkeintä on oman turvallisuuden varmistaminen.

– Tämän ajatuksen palauttaminen mieleen ei ole kapeakatseista kansallismielisyyttä. Ajatonta realismia, pikemminkin.

Yhteistyön uuden hallituksen kanssa Niinistö sanoi alkaneen hyvin. Hän nosti hallituksen painopistealuista esiin Afrikan ja ilmastonmuutoksen.

– Ilmastopolitiikassa esimerkin voima on vahva. Voimme vaatia muilta enemmän vasta kun olemme itse osoittaneet siihen pystyneemme.

Niinistö on jo aiemmin todennut, että läntisistä demokratioista suureen ääneen lausutulla moraalisella kritiikillä ei tuloksia maailmanpolitiikassa välttämättä saada. Saman ajatuksen hän toisti nytkin.

– Jos kansainvälinen asemamme ja turvallisuutemme – tai esimerkiksi ihmisoikeustilanne muualla – paranevat sillä, että arvostelemme muita julkisesti, niin se kannattaa ilman muuta tehdä. Yleensä taidamme kuitenkin saada enemmän aikaan toimimalla toisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Antti Rinne varoittaa konservatismin noususta ja arvostelee Yhdysvaltoja – "Suomen on vastattava päättäväisesti "19.8.2019 12.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi