Paikalliset

Työtä eläinsuojeluneuvojalla riittää kesällä päivittäin – kehotuksena on kuitenkin ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä: "Jos herää huoli, heti yhteys asiantuntijaan"

Henry Ekholm

Mirkka Nousiainen toimii SEY:n vapaaehtoisena eläinsuojeluneuvoja luonnoneläimiä koskevissa asioissa Etelä-Karjalan alueella.

– Yhteydenottoja tulee kesällä muutamasta kahteenkymmeneen päivässä. Talvella voi olla viikko tai kaksi, ettei tule yhtään.

19 vuotta eläinsuojeluyhdistyksessä toiminut Nousiainen kertoo ajautuneensa luonnoneläinten pariin kuutisen vuotta sitten. Vuosi sitten hän valmistui viralliseksi eläinsuojeluneuvojaksi.

– Olen aina ollut kiinnostunut luonnosta ja itselläni on ollut erilaisia eläimiä.

Tehtäviin kuuluu eläinten auttaminen, ensiapu ja hoitaminen, ohjaus puhelimitse, viestein ja somessa, neuvontakäyntejä sekä vierailua erilaisissa tapahtumissa ja kouluissa.

 

Pyrkimyksenä on, että yhteydenottajat toisivat eläimet Nousiaiselle, mutta hän hakee niitä myös itse.

– Arvioin niiden kuntoa, otan yhteyttä asiantuntijoihin ja lähetän eläimiä jatkohoitoon ympäri Suomen. Joitakin lajeja hoidan myös itse ja vapautan luontoon.

Monestikaan asiat eivät hoidu yhdellä puhelinsoitolla, vaan yksi tilanne voi johtaa monen päivän työskentelyyn. Eniten työllistävät poikastapaukset, orvoksi jääneet tai loukkaantuneet eläimet.

– Tänä kesänä on ollut paljon siilejä: Hoidossa on ollut yli 20 poikasta ja 12 aikuista.

Nousiainen tuumii ihmisten olevan vieraantuneita luonnosta. Huoli herää, vaikka hätää ei olisikaan.

– Tervapääskyn poikasta luullaan esimerkiksi haukaksi tai aikuista poikaseksi.

Hän muistuttaa, että kaikki on tapauskohtaista, eikä kaikkia eläimiä voi aina edes hoitaa. Työnkuvaan kuuluvat myös hätälopetukset.

Omatoimisen hoitamisen sijaan Nousiainen kehottaa ottamaan yhteyttä asiantuntijaan, kuten eläinsuojeluneuvojaan, eläinlääkäriin, alan harrastajaan tai Korkeasaareen.

– Moni rupeaa itse hoitamaan ja lukee netistä, mitä tehdä. Monesti mennään metsään, kun ei osata arvioida eläimen tarpeita.

Vaarana esimerkiksi pesän rakennuksessa on asettaa siilille tahtomattaan loukko. Siilit ja linnut jäävät helposti myös marjapensaita suojaaviin verkkoihin kiinni.

 

Facebookissa Nousiainen toimii nimellä Eläinsuojeluneuvoja Luonnoneläimet Etelä-Karjala valistaen ja tiedottaen. Hän myöskyselee kyytejä eläimille ja saakin monesti apua.

– Ihmiset laittavat viestiä tosi paljon, tsemppiviestejä ja runojakin.

Yksi hänen neuvoistaan on tarkkailla, ei niinkään puuttua luonnoneläimen toimintaan.

– Jos herää huoli, heti yhteys asiantuntijaan.

 

Päivitetty. 16.8.2019 klo 8.38: vaihdettu kuva.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi