Puheenaihe

Työryhmä esittää ratkaisuja poikien koulumenestyksen lisäämiseksi – "Vanhempien lukutottumuksilla on vaikutusta poikien oppimiseen"

Kuvituskuva.

Sauvo Jylhä

Poikien oppimistulosten parantamiseksi tarvitaan tiivistä yhteistyötä, Opetushallitus linjaa tiedotteessaan.

Opetushallituksen mukaan koulu tai opetushallinto eivät voi yksin ratkaista poikien oppimishaasteita, sillä toimintaympäristön muutokset ovat luonteeltaan "yhä useammin monimutkaisia, kaaosmaisia, yllättäviä ja syntyvät monen muuttujan summana".

Tuoreessa raportissa käydään nyt läpi työkaluja, joilla poikien oppimistuloksia voitaisiin parantaa. Tavoitteena on parantaa poikien oppimistuloksia vuoteen 2025 mennessä. Asiaa selvittää 70 asiantuntijasta koostuva monialainen työryhmä.

Miesten aktiivinen rooli kasvattajana ja esikuvana tukee poikien oppimista ja tarjoaa rohkaisevan esimerkin poikien opinpolulle, tiedotteessa todetaan.

– On tärkeää, että opettajakunnassa on niin miehiä kuin naisia ja että miehiä hakeutuu opettajiksi erityisesti myös varhaiskasvatukseen ja alakoulun kahdelle ensimmäiselle luokalle, Opetushallitus linjaa tiedotteessaan.

– Poikien ja nuorten miesten seuraamien julkisuuden henkilöiden innoittavat esimerkit lukemisesta ja oppimisesta kannustavat poikia oppimaan, toteaa opetusneuvos Samuli Leveälahti.

Poikia tulee myös kannustaa monipuoliseen lukemiseen. Perinteisten kirjojen ohella on tärkeää innostaa poikia hyödyntämään erilaisia välineitä. Esimerkiksi digitaaliset alustat, hallittu digitaalinen pelaaminen ja äänikirjat tarjoavat vaihtoehtoja kunkin oppijan omiin tottumuksiin ja tarpeisiin.

Työryhmä esittää, että juuri käynnistyneelle hallituskaudelle perustetaan kansallinen ohjelma, jolla tuetaan myös valmiuksia vanhemmuuteen.

– Tutkimusten mukaan vanhempien lukutottumuksilla ja osaamistasolla on vaikutusta poikien oppimiseen, minkä takia myös vanhempien tukeminen on tärkeää, tiedotteessa todetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat