Ruoka

Mustikkasato jäi kehnoksi, mutta kekseliästä leipuria se ei haittaa – Katso reseptit niukan sadon mustikkaleivonnaisiin

Mustikkasato on tänä vuonna niukka. Moniin leivonnaisiin saa kuitenkin ihanan mustikan maun, vaikka marjoja ei käyttäisikään kovin suurta määrää.

Juha Inkinen

Mustikan sato jäi tänä vuonna kehnoksi. Syynä ovat Luonnonvarakeskuksen mukaan osittain viime kesän helteet ja kuivuus. Koska mustikkalitra oli kovemman työn takana kuin keskimäärin, kannattaa saalis käyttää harkiten.

 

Yksi litra mustikoita riittää kaikkiin tämän aukeaman kolmeen reseptiin. Pienestäkin määrästä mustikoita saa siten runsaan herkkukattauksen, kun reseptit valitsee ajatuksella.

Pumpulinpehmeissä gluteenittomissa jättikekseissä mustikoita on herkullisina sattumina runsaasti, vaikka 15 keksiin kuluukin vain kolme desilitraa marjoja. Keksit sopivat niin kahvipöytään kuin piknik-evääksi.

 

Mustikkaiset skonssit puolestaan antavat aamiaisella hyvän alun päivälle, eikä niihin tarvitse käyttää kuin pari desiä marjoja.

Skonssien teossa on tärkeää, ettei taikinaa vaivaa liikaa, jotta sen rakenne säilyy mureana. Skonssien kanssa kannattaa tarjoilla esimerkiksi kermavaahtoa ja mustikkahilloa.

Kahvipöydän keskipisteeksi kannattaa tehdä mustikkapiirakan sijasta keikauskakku, jos haluaa ottaa kaiken irti pienestä marjasaaliistaan.

Keikauskakun kuorruttaminen marengilla tekee siitä juhlavan ja näyttävän sekä antaa muutoin matalalle kakulle korkeutta.

 

5509192-n.jpg

Pumpulinpehmeät mustikkakeksit maistuvat paitsi mustikalle myös muun muassa sitruunalle. Kuva: Juha Inkinen

 

Pumpulinpehmeät mustikkakeksit

15 kappaletta

 

  • 2,25 dl sokeria
  • 100 g voita
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • 2 tl sitruunankuorta raastettuna
  • 5,75 dl gluteenittomia, vaaleita jauhoja (voit käyttää vehnäjauhoja, jos leivonnaisen ei tarvitse olla gluteeniton)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 3 dl mustikoita

 

1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

2. Vatkaa sokeri, voi ja tuorejuusto vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna sekä sitruunanmehu ja -kuori.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.

4. Lisää vaahtoon kuivat aineet. Kääntele lopuksi varovasti joukkoon mustikat.

5. Muotoile leivinpaperilla vuoratulle pellille 15 isohkoa keksiä. Jätä keksit keskeltä pulleammiksi, puolikuun muotoisiksi.

6. Paista keksejä 20 minuuttia, kunnes ne ovat reunoilta kullanruskeita.

 

5509191-n.jpg

Aamiaisskonssit kannattaa tarjoilla esimerkiksi kerman ja mustikkahillon kanssa. Kuva: Juha Inkinen

 

Mustikkaiset aamiaisskonssit

9 kappaletta

 

  • 4,5 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl sokeria
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 1,5 tl suolaa
  • 75 g voita
  • 2 dl mustikoita
  • 1 tl sitruunankuorta raastettuna
  • 0,75 dl kuohukermaa
  • 2 kananmunaa

 

1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

2. Sekoita kulhossa jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola. Nypi joukkoon voi. Jätä voi noin herneen kokoisiksi paloiksi taikinaan.

3. Sekoita taikinaan varovasti mustikat ja sitruunankuori.

4. Vatkaa erillisessä kulhossa kerma ja munat yhteen. Tee jauhoseoksen keskelle kolo ja kaada neste siihen. Sekoittele haarukalla taikinaa, kunnes se on yhtenäistä. Sekoita taikinaa vain sen verran kuin on pakko – älä vaivaa taikinaa, jotta se pysyy mureana.

5. Jauhota leivonta-alusta ja kaada taikina sen päälle. Taputtele taikina tasaiseksi, parin sentin paksuiseksi levyksi ja paina siitä pyöreitä skonsseja esimerkiksi lasin avulla.

6. Paista skonsseja uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi kerman ja mustikkahillon kanssa.

5509194-n.jpg

Mustikkakeikauskakku saa ylleen marenkia. Kuva: Juha Inkinen

 

Mustikkakeikauskakku

noin 10 annosta

 

Kakkuun:

  • 3 + 2 dl mustikoita
  • 25 + 30 g voita
  • 0,5 dl ruokosokeria
  • 2,5 dl gluteenittomia,
  • vaaleita jauhoja (voit käyttää vehnäjauhoja, jos leivonnaisen ei tarvitse olla gluteeniton)
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,25 tl suolaa
  • 1 tl kardemummaa
  • 200 g kermaviiliä
  • 1 kananmuna

Marenkiin

  • 2 kananmunan valkuaista
  • 1 dl sokeria
  •  

1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

2. Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 20 cm) leivinpaperilla. Laita vuoan pohjalle 25 g voita nokareina ja ruokosokeri. Kuumenna uunissa noin 5 minuuttia, kunnes voi ja sokeri ovat sulaneet.

3. Kaada 3 dl mustikoita irtopohjavuokaan voi-sokerisulan päälle.

4. Sekoita kulhossa keskenään kuivat aineet, suola ja kardemumma. Sulata 30 g voita. Lisää kuiviin aineisiin kermaviili, kananmuna ja voisula. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan mustikoiden päälle.

5. Paista keikauskakkua 35–40 minuuttia. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia ennen kumoamista.

6. Valmista marenki kakun jäähtyessä. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri joukkoon vähitellen jatkuvasti vatkaten. Vatkaa, kunnes sokerirakeita ei enää näy marengissa.

7. Levittele 2 dl mustikoita keikauskakun päälle ja pursota päälle marenki. Käännä uuni grillivastukselle ja paista kakkua muutama minuutti, kunnes marenki ruskistuu hieman päältä. Vahdi paistumista koko ajan, jotta marenki ei pala.

 

Teksti: Anna Sievälä Kuvat: Juha Inkinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi