Puheenaihe

Miksi veronpalautus kilahtaa tilille kutistuneena? Verottajalta selitys jo ennakkoon

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Suurin osa henkilöasiakkaista saa veronpalautuksensa tänä vuonna elo- tai syyskuussa. Yleisimmät veronpalautuspäivät ovat 6. elokuuta tai 4. syyskuuta. Tilille maksettu palautuksen määrä voi kuitenkin olla eri, mitä verotuspäätöksellä on ilmoitettu.

Jos asiakkaalla on ennestään maksamattomia tai pian verotuksen päättymisen jälkeen erääntyviä veroja, veronpalautusta käytetään niiden maksuksi, Verohallinto kertoo tiedotteessaan.

– Jos tilille tullut määrä on eri kuin mitä on kuvitellut, syynä on usein se, että veronpalautusta on käytetty verojen, kuten esimerkiksi ennakkoveron maksuksi, ylitarkastaja Tarja Tapio kertoo tiedotteessa.

Tapion mukaan veronpalautusta käytetään verojen maksuksi asiakkaan omasta verotuksen päättymispäivästä lähtien seuraavan kuun 4. päivään asti.

– Jos siis verotus on päättynyt esimerkiksi 10. kesäkuuta, veronpalautusta on käytetty siinä tapauksessa 12. kesäkuuta erääntyneelle arvonlisäverolle tai muille oma-aloitteisille veroille, 24. kesäkuuta erääntyneelle ennakkoverolle sekä 1. heinäkuuta erääntyneelle perintö- tai lahjaverolle, jos asiakkaalla on näitä maksettavanaan. Tämän jälkeen mahdollinen jäljelle jäävä määrä palautetaan 6. elokuuta, Tapio kertoo.

Veronpalautusta käytetään myös ennestään maksamatta oleviin veroihin samana päivänä, kun verotus päättyy.

Erääntyviin veroihin veronpalautusta käytetään heti maksettavana olevan veron eräpäivänä. Poikkeuksena tästä on 3. syyskuuta erääntyvä kiinteistövero, joille veronpalautusta ei käytetä eräpäivänä.

Verotus päättyy kaikilla asiakkailla lokakuun loppuun mennessä, jolloin veronpalautukset maksetaan viimeistään joulukuussa ja vastaavasti mahdollinen jäännösveron ensimmäisen erän eräpäivä on joulukuussa.

– Jos veroilmoitukseensa on tehnyt muutoksia, verotuksen päättymispäivä sekä myös alkuperäisellä verotuspäätöksellä kerrotut maksu- tai eräpäivät siirtyvät myöhemmäksi, Verohallinto kertoo tiedotteessaan.

Verohallinnon sähköisestä OmaVero-palvelusta voi tarkistaa, onko omaa veronpalautusta käytetty verojen maksuksi. Verohallinto myös ilmoittaa muutoksista asiakkaan valitsemalla tavalla joko sähköpostiin tai kirjepostitse.

Veronpalautuksia ensi viikolla 1,7 miljoonalle asiakkaalle

Palautuksia maksetaan 6. elokuuta yhteensä noin 800 miljoonaa euroa.

Jäännösveroja erääntyy puolestaan 1. elokuuta 225 000 asiakkaalla yhteensä 90 miljoonaa euroa.

Syyskuu on toinen yleinen kuukausi, jolloin veronpalautuksensa saa 1,3 miljoonaa asiakasta. Syyskuussa maksettavien veronpalautusten määrä on 1,3 miljardia euroa.

Jäännösveroja erääntyy syyskuussa 223 000 asiakkaalla yhteensä noin 130 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat