Puheenaihe

Onko sinun tililläsi 1000–2000 euroa ”menovaraa”? Asiantuntija kertoo, miksi se ei välttämättä tuokaan turvaa

Kuvituskuva.

Arkisto/ Ella Kajaste

Iso osa suomalaisista ajattelee, että talouden turva on säilytettävä myös yllätystilanteissa. Siksi moni säästää niin sanotusti pahan päivän varalle.

Pahan päivän vara tuo joillekin vapautta, mutta isolle osalle varautumisen motiivina toimivat elämän ikävät yllätykset.

Vakuutuskonserni LähiTapiolan teettämässä kyselyssä yli tuhannesta vastanneesta vähän yli puolet, 55 prosenttia, sanoi säästävänsä vakavaa sairautta tai läheisen kuolemaa varten.

Paha päivä voi olla myös työttömyys tai iso hankinta – ja pienituloiselle iso hankinta on selvästi isompi taloudellinen uhka kuin suurituloiselle.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro muistuttaa, että jokainen mieltää pahan päivän varan hieman eri tavoin. Yhteistä kuitenkin on, että se tarkoittaa kaikille jonkinlaista varautumista.

Nummiaron mielestä pahaa päivää voi miettiä tulojen ja menojen kautta. Menojen suuruus vaihtelee eri aikoina ja se vaikuttaa myös varautumiseen.

– Oman talouden budjetoinnin on ulotuttava yli seuraavan tilipäivän niin, että varaudutaan epäsäännöllisiin menoihin. Menoihin liittyvän varapuskurin miettiminen käy aika helposti miettimällä, mikä voi hajota ja paljonko korjaus tai uusi maksaisi, Nummiaro neuvoo.

Kuukausittain tulisi huomioida vaikkapa auton bensakulut ja vuosittain autovero, katsastus ja vuosihuollot. Usean vuoden aikana puolestaan eteen tulee erilaisia korjauskuluja.

Asumismenot ovat vielä autoa isompia ja esimerkiksi vesivahingot voivat tulla hyvin kalliiksi.

Tulopuolella paha päivä tarkoittaa usein suurempaa ja pitkäkestoisempaa ongelmaa kuin menojen äkilliset erät. Työttömyys tai sairaus voivat helposti leikata tuloista ison osan, samoin perheen toisen elättäjän kuolema.

Säästäjän kannattaa miettiä varautumista kolmen varan kautta, ekonomisti Nummiaro neuvoo.

Menovara, eli alkuun tuhannesta kahteen tuhatta euroa säännöllisesti käyttelytililtä erilliselle säästötilille tai korkorahastoon, jotta kynnys säästöjen käyttöön ennenaikaisesti kohoaa.

Tulovara, eli kahden–kolmen kuukauden nettopalkka. Varat voivat odottaa käyttöään vuosia ja toisaalta niitä voidaan tarvita vaikka ensi viikolla. Tarkoitukseen sopivat maltillisen riskin yhdistelmärahastot.

Eläkevara, eli kun eläkesäästämisessä tavoiteaika on kaukana, uskaltaa sijoittaa tuottohakuisemmin esimerkiksi osakkeisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat