Puheenaihe

Kuluttajilla synkät odotukset Suomen taloudesta – työttömyyttä pelätään aiempaa enemmän

Kuvituskuva.

Arkisto Riitta Ketola

Kuluttajien odotus Suomen taloudesta oli heinäkuussa hyvin pessimistinen, selviää Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimuksesta.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli heinäkuussa -3,9, kun kesäkuussa se oli -4,6 ja toukokuussa -1,8. Viime vuoden heinäkuussa luottamusindikaattori sai arvon 2,5.

– Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden luottamusindikaattorin osatekijät heikkenivät heinäkuussa rahankäyttöä lukuun ottamatta. Varsinkin odotus Suomen taloudesta romahti vuodessa, Tilastokeskus kertoo.

Heinäkuussa kuluttajat odottivat yleisen työttömyystilanteen synkkenevän jatkossa. Työlliset kuluttajat kokivat, että työttömyyden uhka on myös omalla kohdalla lisääntynyt viime aikoina. Joka toisella työssä käyvällä ei tosin ole uhkaa ilmennyt lainkaan, Tilastokeskus kertoo.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat heinäkuussa hyväksi. Ajankohtaa pidettiin yleisesti otollisena lainanotolle, varauksin myös kestotavaroiden ostamiselle ja säästämiselle.

Heinäkuussa luottamus oli vahvinta pääkaupunkiseudulla ja heikointa Itä-Suomessa. Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat optimistisimpia. Selvästi kielteisimmin talouskehitystä arvioivat eläkeläiset ja työttömät.

Kesäkuuhun verrattuna kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä vain arvio Suomen taloudesta heikkeni heinäkuussa kesäkuuhun verrattuna. Muut osatekijät vahvistuivat hieman. Odotus Suomen taloudesta oli hyvin pessimistinen. Samalla näkemys kuluttajan oman talouden sekä nykyisestä että tulevasta tilanteesta oli vaisu. Rahankäyttöaikeita kestotavaroihin oli kuluttajilla keskimääräistä selvästi enemmän heinäkuussa.

Tutkimukseen vastasi 1.–19. heinäkuuta 1 050 Suomessa asuvaa henkilöä. Tutkimuksen menetelmät uudistuivat toukokuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kuluttajien käsitys Suomen taloudesta romahti – Yhä useampi pelkää nyt työttömyyttä27.5.2019 15.00
Taksiliitto: Kuluttajien luottamus romahti taksialan vapautumisen jälkeen – myöskään piilokysyntä ei lisääntynyt1.7.2019 13.31
Kuluttajien luottamus talouteen romahti – Odotus sekä omasta että Suomen yleisestä taloudesta hyvin pessimistinen28.6.2019 13.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat