Paikalliset

Valtionhotellin johtaja: "Monet elävät hotellissa kuin pellossa" – hotellit panostavat ympäristöasioihin, mutta esimerkiksi aamiaisella ruokahävikki on valtaisaa 

Tomi Saarelainen Scandicilta uskoo ihmisten elävän huolettomammin hotellissa kuin kotonaan, mikä näkyy esimerkiksi ruokahävikin määrässä.

Laura Mykkänen

Scandic Patrian, Lappeenranta Cityn, Lahden ja Imatran Valtionhotellin johtaja Tomi Saarelainen pitää ympäristöasioiden huomioimista ehdottoman tärkeänä hotellitoiminnassa.

Hänen mukaansa kulutuksessa energiankäyttö on suurin yksittäinen tekijä. Ruokahävikki on aamiaisella toisinaan melkoinen.

– Kaikkihan eivät välitä, ja monet elävät hotellissa kuin pellossa.

Erityisruokavalioiden kasvaneeseen kysyntään on vastattu esimerkiksi tarjoamalla kesämenussa lähtökohtaisesti kasvisruokaa, johon liha on lisättävissä erikseen.

– Se on ollut opin paikka myös kokeille.

Veden- ja energiankulutusta seurataan jatkuvasti. Kulutustietoja voi katsoa huoneittainkin vesikalusteiden mahdollisten vuotojen varalta.

Kulutuksen vähentäminen näkyy erilaisissa teoissa, kuten sähköisessä sanomalehtipalvelussa, lajittelussa ja kertakäyttötuotteiden käyttämättömyydessä.

Ketjussa on vuonna 1994 aloitettu pyyhekäytäntö, jonka mukaisesti asiakas jättää pyyhkeen lattialle, jos haluaa sen vaihdettavan ja vastaavasti ripustaa naulaan käyttääkseen sitä edelleen.

– Vaihtaisitko kotona pyyhkeen päivittäin tai jättäisitkö valot päälle? Saarelainen huomauttaa.

 

Asenteet ovat hänen arvionsa mukaan yleisesti muuttuneet, sillä kulutuksesta puhutaan paljon.

– Mitä enemmän puhutaan, sitä tietoisemmiksi ihmiset tulevat.

Suomalaisten ja ulkomaisten matkailijoiden välillä Saarelainen arvioi olevan pientä eroa.

– Se, miten asiat ovat esillä kotimaassa, heijastuu selkeästi ihmisten käytökseen. Keskieurooppalaisethan ovat jopa tarkempia kierrätyksessä kuin me.

Hän kertoo hotelliketjun tapaan myös paikallisesti tehtävän vuosittain muitakin vastuullisuustekoja.

Esimerkiksi nuorille on tarjottu mahdollisuuksia tutustua työelämään, vanhoja kokouslehtiöitä on lahjoitettu lapsille piirustuspaperiksi ja lahjakortteja annettu vähävaraisille perheille.

 

Holiday Club Saimaan johtaja Anne Puhakainen toteaa sähkön- ja energiankulutuksen olevan suurta Rauhan kaltaisessa suuressa kohteessa.

Kulutusta on seurattava etenkin kylpylässä ja jäähallissa. Piikkeihin kiinnitetään huomiota ja toimenpiteitä tehdään kulutustietojen mukaan.

– Kun on hiljaisempi ajankohta, jää on poissa käytöstä.

Pyyhkeitä tai petivaatteita ei Holiday Clubillakaan vaihdeta päivittäin paitsi asiakkaan erikseen halutessa.

– Suomalaiset ovat hyvin tiedostaneet, miten paljon se ympäristöä kuormittaa. Kyllähän ihmiset ovat ympäristötietoisia tänä päivänä.

 

Puhakainen on ilman muuta sitä mieltä, että ihmiset elävät huolettomammin hotelleissa kuin kotonaan.

– Varsinkin vedenkulutuksen osalta varmasti, kun ei tarvitse murehtia miten vesimittari raksuttaa.

Ruokahävikistä asiakkaatkin antavat Puhakaisen mukaan toisinaan palautetta. Aiheesta on paikassa tekeillä opinnäytetyökin.

– Hävikki on valtaisaa etenkin aamiaisella sekä kotimaisten että ulkomaisten asiakkaiden kohdalla.

Ketjussa asiaa on Puhakaisen mukaan mietitty paljon, ja asiaan on pyritty puuttumaan ohjeistuksin.

– En jaksa uskoa, että ihmiset heittäisivät näin paljon kotona pois.

Kierrätyksen Puhakainen kertoo kiinnostavan asiakkaita.

– Huoneistoissa on kiitelty kierrätysmahdollisuus. Käyttämämme jätehuoltoyritys hoitaa hotellihuoneista tulevien jätteiden erittelyn.

Pienten shampoopullojen sijaan hotellissa on Puhakaisen mukaan isot purkit, joiden muovi kierrätetään.

Myös kylpylän suihkuista viemäreihin menevä vesi hyödynnetään.

– Lämmin vesi esilämmittää hotellihuoneiden käyttövettä, altaiden huuhteluvesi kierrätetään ja jäähallin kylmää ilmaa hyödynnetään muissa sisätiloissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Yllättävä yhtälö: Tässä kaupungissa on kalleimmat hotellihuoneet, mutta vähän käyttöä11.1.2019 06.45
Hävikkileipäolutta löytyy nyt Alkon hyllyltä – "Haluamme tavoittaa yleisöjä, joita ilmastonmuutos ei muuten kiinnosta"6.6.2019 15.49
Pysyykö hävikkiruoka Lappeenrannassa kurissa? – Hotellinjohtaja: "Meillä ei ole täällä sellaista älytöntä mättämistä"26.8.2017 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi