Paikalliset

Jani Mäkelä kritisoi hallitusohjelmaa: "Rahat eivät riitä siihen, mitä hallitus aikoo ja vähätkin rahat käytetään väärin"

Jani Mäkelä on tänään jättänyt kirjallisen kysymyksen vihapuheteemaan liittyen.

arkisto / Tuija Horttanainen

Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) ehtii tänä kesänä lomailla vain pienissä pätkissä, vaikka eduskunta onkin jäänyt useamman kuukauden istuntotauolle.

Kevät Arkadianmäellä on ollut Mäkelän osalta kiireinen.

Huhtikuun eduskuntavaaleissa perussuomalaiset saavutti niin hyvän tuloksen, että sellaiseen ei Mäkelän mukaan kukaan ennalta osannut varautua.

– Kun eduskuntaryhmämme kokoontui ensi kerran, mukana oli reilut 20 uutta edustajaa. Heistä 6–7 oli sellaisia, joita en ollut tavannut koskaan aikaisemmin. Ryhmä siis uudistui toden teolla.

Kun Ville Tavio voitti eduskuntaryhmän puheenjohtajavaalin, vapautui 1. varapuheenjohtajan paikka. Sen sai itselleen Mäkelä.

– Valinta oli mukava osoitus luottamuksesta. Tämä tehtävä määritti pitkälti alkukautta, sillä esimerkiksi valiokuntapaikkojen jaossa puolueen varapuheenjohtajisto on keskeisessä roolissa.

Kymmenien valiokuntien ja kymmenien kansanedustajien yhteensovittaminen ei ole mikään pieni urakka. Mäkelä itse valittiin suuren valiokunnan ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi.

Tämä pesti on yksi syy siihen, että kesän lomailut ovat pätkittäisiä.

– Suurella valiokunnalla on EU-asioiden käsittelyn myötä tehtävää aina, myös loma-aikoina.

 

Siinä missä puolueen vaalitulos oli kaikkiin odotuksiin nähden reilusti yläkanttiin, myös Mäkelän oma kannatus kehittyi positiiviseen suuntaan.

– Imatralta tuli merkittävää lisäystä omaan kannatukseen. Sitä ei moni tiedä, mutta minulla on vahvat yhteydet myös sinne. Olen esimerkiksi käynyt Imatralla töissä vuosikymmenen ajan.

Mikä ihmisiä sitten huolettaa tällä hetkellä ja missä asioissa he kääntyvät oman alueen kansanedustajan puoleen?

– Yleispoliittiset asiat, kuten maahanmuutto ja eläkeläisten asema puhuttavat. Paikallisesti huolta herättää sairaalapalveluiden säilyminen Lappeenrannassa ja työpaikkojen määrä.

Ennen vaaleja tapetilla oli erityisesti yksi aihe, jonka Mäkelä uskoo myös ratkaisseen paljon loppukirivaiheessa.

– Ilmastovouhotus. Se sana toistui usein vaalikentällä loppuvaiheessa. Perussuomalaiset ei lähtenyt tähän mukaan, mikä toi paljon ääniä.

Laadittuun hallitusohjelmaan Mäkelä ei ole tyytyväinen.

– Rahat eivät riitä siihen, mitä hallitus aikoo tehdä. Lisäksi ne vähätkin käytössä olevat rahat käytetään vääriin tarkoituksiin, Mäkelä hymähtää.

Esimerkkinä hän mainitsee oppivelvollisuuden pidentämisen.

– Puhdasta ideologista holhoamista. Ennemmin pitäisi vaikkapa lisätä lähiopetustunteja ammattiopistoon.

– Ja missä viipyy edellisen hallituksen koulutusleikkausten peruminen, jota demarit ja vihreät ovat pitäneet esillä?, Mäkelä kysyy.

 

Jani Mäkelän kesän ohjelmaan kuuluu myös osallistuminen ensimmäistä kertaa SuomiAreena-tapahtumaan. Tulossa on useampikin keskustelutilaisuuksia.

Myös Suomen EU-puheenjohtajuus työllistää suuren valiokunnan varapuheenjohtajuuden kautta, kun tapahtumia alkaa olla heti tässä kuussa.

Kun vapaa-aikaa on, Mäkelä hoitaa kuntoaan pyöräilemällä.

Liikunta, perhe ja omakotitalo takaavat, että tekemistä riittää kyllä.

Välillä grillikin kuumenee, ja siellä paistuu kokolihapihvi.

– Makkara ei niinkään maistu, sitä sai tarpeeksi vaalikiertueella, Mäkelä naurahtaa.

Kesälaitumilla

Eduskunta kokoontui perjantaina 28.6. kevätkauden viimeiseen täysistuntoon.

Syksyn ensimmäinen täysistunto pidetään keskiviikkona 4.9. kello 14.

Kevätkauden viimeisessä täysistunnossa eduskunta hyväksyi vuoden 2019 toisen lisätalousarvion.

Eduskunnassa on tällä hetkellä seitsemän kansanedustajaa Etelä-Karjalasta.

Mäkelän lisäksi Arkadianmäellä vaikuttavat Anneli Kiljunen (sd.), Niina Malm (sd.), Suna Kymäläinen (sd.), Jukka Kopra (kok.), Hanna Holopainen (vihr.) ja Ari Torniainen (kesk.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mikko Kokko jatkaa Jani Mäkelän avustajana eduskunnassa18.4.2019 13.14
Hanna Holopainen nousee Lappeenrannasta uutena eduskuntaan – Jani Mäkelä oli Etelä-Karjalan ehdokkaiden ääniharava15.4.2019 08.34

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi