Paikalliset

9-vuotias Pihla Kuiri on nuoresta iästään huolimatta kokenut harmonikansoittaja – soittopäätös syntyi 4-vuotiaana, ja intoa on riittänyt

Pihla Kuiri tietää jo paljon harmonikasta, sillä kokemusta sen soitosta on jo neljältä vuodelta.

Laura Mykkänen

9-vuotias Pihla Kuiri on soittanut harmonikkaa nelisen vuotta.

Harmonikkaan hän tutustui, kun päiväkodissa kävi soittamassa Sirpa Kainulainen, joka opettikin Kuiria ensimmäisen vuoden. Soitin oli tuttu myös tuttavaperheen lapsen soittoharrastuksen myötä.

– 4-vuotiaana hän ilmoitti, että alkaa soittamaan, äiti Maija Kuiri kertoo.

Nyt Kuiri käy koulua Kimpisen musiikkiluokalla ja soittaa Lappeenrannan musiikkiopistossa opettajanaan Päivi Valkeajoki.

 

Kuiri soittaa musiikkiluokkien Kajahdus-orkesterissa ja musiikkiopiston Timanttiharmonikat-orkesterissa. Lisäksi esiintymiskokemusta on kertynyt esimerkiksi musiikkiluokkien 60-vuotisjuhlassa ja kilpailujen myötä.

Valtakunnalliseen Minä soitan harmonikkaa -kilpailuun hän on ottanut osaa neljänä vuotena. Toiseksi hän kertoo tulleensa kahdesti ja kolmanneksi kerran.

– Ensimmäisenä vuonna Hämeenlinnassa tuli ensimmäinen palkinto.

Viime viikonloppuna hän soitti Hopeinen Harmonikka -finaalin suorassa tv-lähetyksessä. Jatkoon pääsijät maaliskuun semifinaaliin valikoituivat raadille lähetetyn kahden soittonäytteen perusteella.

Äidin mukaan kilpailu meni hyvin ja Kuiri soitti erinomaisesti.Palkinto meni harmillisesti ohi, mutta tuomaristolta tuli kiitosta lennokkaasta soitosta ja näppärästä sormitekniikasta.

Vaikka kilpaileminen on jännittävää, Kuiri ehdotti itse osallistumista kisaan.

– Halu kilpailla on täysin hänestä itsestä lähtöisin, äiti kertoo.

 

Kysymykselle siitä, onko harmonikan soitto vaikeaa, Pihla Kuiri pudistaa päätään. Painava harmonikka kyllä on ja vaatii kantoapua.

Kuirin harmonikassa on standardibasson lisäksi melodiabasso, jolloin sillä voi soittaa peilikuvana samaa säveltä molemmilla puolilla. Hän soittaa mielellään valsseja, klassisia kappaleita ja lastenlauluja.

– Saimaan valssi, hän kertoo kysyttäessä suosikkikappaletta.

Kilpailukappaleeksi valikoitui opettajan avustuksella Pietro Deiron säveltämä ja Kimmo Mattilan sovittama Enkelten lento. Vauhdikkaan kappaleen Kuiri myöntää olleen aluksi haastava.

 

Musiikki on Kuirin ykkösharrastus, mutta hän ehtii soiton lisäksi harrastaa myös partiota ja tanssia. Aikaa on myös lukea ja nähdä kavereita.

Soittamisen lisäksi kesäsuunnitelmiin kuuluvat partioleiri ja retki Särkänniemeen.

– Olen ollut myös monena viikkona mummolassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lappeenrantalainen Pihla Kuiri Hopeisen harmonikan finaalissa lauantaina1.7.2019 09.59
Pelimannimestaruudet ratkottiin Ikaalisissa – myös nuorelle lappeenrantalaiselle soittajalle menestystä5.7.2019 08.52

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi