Paikalliset

Taimenelle avattiin useita kilometrejä vaellusreittiä Ruokolahdella – talkoot pidettiin entisen kunnanjohtajan Antti Pätilän mailla

Taimenien elinoloja on parannettu eri puolilla Suomea, ja Ruokolahdella talkoiltiin lauantaina. Kuvituskuva.

arkisto / Klaus Nurmi

Ruokolahden Lanakoskelle rakennettiin lauantaina 6.7.2019 kalapolku talkootyönä.

Kalapolun myötä uhanalaisille vaelluskaloille avautui reitti Saimaasta Lanajoen kautta alueen järviin ja puroihin kutemaan.

 

Uhanalaiset taimenet eivät ole päässeet nousemaan Saimaasta Lanajokeen kutemaan pitkään aikaan, sillä joen kaivamisen seurauksena sen luontaiset uomat ovat kuivuneet.

WWF:n ja K-ryhmän kaikille avoimissa virtavesitalkoissa Lanakosken sivu-uomia avattiin ja kunnostettiin käsityönä niin, että vesi pääsee jälleen virtaamaan luonnollisesti joen uomaa pitkin.

Työn tuloksena syntyi kalapolku, jota pitkin kalat pääsevät kulkemaan Lanakosken kohdalla olevan kallionkielekkeen ohi.

– Saimaaseen laskee paljon pieniä jokia, joissa on lukemattomia esteitä, minkä vuoksi luonnonvarainen taimen voi erittäin huonosti. Aiemmin Ruokolahden ympäristössä on ollut hyvin taimenta, mutta jokien perkaamisen ja patoamisen seurauksena lisääntymistä ei juuri tapahdu, selittää talkoita ohjannut WWF Suomen virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen.

– Hyvin pienellä kunnostustyöllä saimme avattua Saimaasta jokireitille pyrkiville virtavesilajeille vähintäänkin kymmenen kilometriä esteetöntä kulkureittiä. Vastaavia kohteita, joita odotamme avattavaksi, löytyy Saimaan alueen jokaisesta kunnasta ja kaupungista, hän lisää.

 

Talkookohde sijaitsee Ruokolahden entisen kunnanjohtajan Antti Pätilän mailla. Myös hän osallistui talkootyöhön.

– Lanajoen seutu on ollut minulle jo lapsuudestani alkaen tärkeä. Joen luontoarvoja kruunaisi tietysti se, että vesistöön saataisiin nykyistä vahvempi ja lisääntyvä lohikalakanta.

Myös Imatran K-Citymarket-kauppiaat Marko ja Sirpa Tujula kantoivat kortensa kekoon.

– Halusimme ehdottomasti olla mukana kunnostamassa Ruokolahden virtavesiä ja edistämässä luonnon monimuotoisuutta, kun siihen tarjoutui mahdollisuus. Huomioimme myös kaupankäynnissä ympäristöystävällisyyden, sillä meille on erittäin tärkeää, että luonto säilyy hyvinvoivana myös tuleville sukupolville, Marko Tujula perusteli.

 

K-Kalapolut-talkoot ovat osa K-ryhmän ja WWF:n monivuotista yhteistyötä Suomen vaelluskalojen pelastamiseksi.

– Virtavesien kunnostaminen ja ennallistaminen sekä kalojen vaelluksen estävien esteiden purkaminen on keskeinen osa uhanalaisten vaelluskalojemme suojelutyötä, toteaa Manu Vihtonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat