Paikalliset

Kaakon vesillä ei tavanomaisesta poikkeavia levähavaintoja – männyn siitepöly voi muistuttaa sinilevää

Kuvituskuva.

arkistokuva

Kesäkuun toisella viikolla Kaakkois-Suomen vesialueilla ei ole todettu tavanomaisesta poikkeavia levähavaintoja.

Paikoin on kuitenkin havaittu männyn siitepölyn muodostamia, kellertäviä raitoja tai pienialaisia pintakertymiä, joka voi hieman muistuttaa sinileväesiintymiä.

Huhti-kesäkuun alun lämpimät sääjaksot voivat kuitenkin aikaistaa sinilevän kasvua tänä kesänä ja on mahdollista, että järvillä runsaita levähavaintoja tehdään tavanomaista aiemmin.

Pintaveden lämpötilat vaihtelevat Kaakkois-Suomen järvillä yleisesti 16–20 asteen välillä.

Itäisen Suomenlahden rannikolla vesi on edelleen viileää eikä matalia ja suojaisia lahtialueita lukuunottamatta pintaveden lämpötila ole yleisesti noussut yli 15 asteen. Viileä vesi ei edistä sinilevien kasvua.

Vuoksen vesistössä useimpien järvien vedenkorkeudet ovat alkukesälle tyypillisillä tasoilla ja hitaassa laskussa.

Saimaan vedenkorkeus on noin 15 senttiä ajankohdan keskimääräisen tason yläpuolella ja alkukesälle tyypilliseen tapaan nousussa. Vedenkorkeuden ennustetaan nousevan vielä 5–15 senttiä heinäkuun puoliväliin mennessä. Heinäkuun lopulla vedenkorkeus kääntyy todennäköisesti laskuun, jollei alkukesästä tule erityisen sateinen.

Kymijoen vesistöalueella järvien vedenpinnat ovat kääntymässä tai jo kääntyneet laskuun.

Vesistöalueen latvoilla sijaitsevista pienemmistä järvistä moni on ollut laskussa jo monta viikkoa, mutta suuremmat järvet jatkoivat nousuaan pitempään.

Päijänteen vedenpinta on ajankohdan keskimääräisellä tasolla. Vielä tammikuussa Päijänteen vedenkorkeus oli ajankohtaan nähden ennätyksellisen alhaalla.

Pienten juoksutusten avulla pinta on saatu nostettua tavanomaiseen kesäkuun korkeuteen.

Ennusteen mukaan Päijänteen pinta nousee vielä hiukan ja kääntyy laskuun kesäkuun lopulla tai heinäkuun alkupuolella.

Vedenpinnan nousun myötä lähtövirtaama on vähitellen kasvanut ja on nyt noin 200 kuutiosta sekunnissa, enää hiukan keskimääräistä pienempi.

Kymijoen pääuoman virtaama on myöskin vähän keskimääräistä pienempi vaihdellen välillä 250–280 kuutiota sekunnissa, eivätkä suuret muutokset ole tässä kuussa todennäköisiä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi