Paikalliset

Täky Gallerian kesäkuun näyttelyssä valokuvia ja kudottuja tekstiilejä: "Olen osa luontoa, ja luonto on osa minua."

Raija Talasmo

Täky Galleriassa on kesäkuussa Raija Talasmon valokuvia ja Tarja Talonpojan kudottuja tekstiilejä Mielenmaisema-näyttelyssä. Näyttely on avoinna päivittäin 30.6 asti. Helluntaina ja juhannuspyhinä galleria on suljettu.

Mielenmaisema -näyttelyn teema kunnioittaa luontoa ja yhdistää tekijöitä. Molemmat ovat tehneet pitkän uran alan opettajina ja heitä yhdistää myös Kaakkois-Suomen taidekäsityöläiset Täky ry:n jäsenyys. Ystävinä he päättivät järjestää yhteisen näyttelyn.

Näyttelyn teemana on Talasmon mukaan yhteys luontoon sekä sen salaiseen voimaan ja herkkyyteen, valoon ja kuultavuuteen, raskauteen ja keveyteen.

– Kuvauspaikat ovat olleet minulle tärkeitä ja läheisiä. Kuvani ovat havaintoja ja tulkintoja tästä sekä henkisestä että fyysisestä matkasta. Olen osa luontoa, ja luonto on osa minua: ilolla täyttäen, suruisena kuiskaten. Runoilija Ryôkanin sanoin ihmettelen ja ihailen: "Lootuksenlehden kaste muuttuu helmiksi jotka säihkyvät kesäöisen kuutamon vilpoisessa loisteessa".

Talasmo on kuvannut kuvannut jatkuvasti muuntuvaa sarjaa yli 10 vuoden ajan Viron Saarenmaalla ja Suomessa. Näyttelyn muodossa aina uudet ja vaihtuvat teokset ovat olleet esillä kymmenkunta kertaa niin Virossa kuin Suomessa.

Talasmo on tehnyt satukuvituksia Ylen TV-lastenohjelmiin ja järjestänyt lukuisia lapsille suunnattuja näyttelyitä ja tapahtumakokonaisuuksia. Taidenäyttelytoiminnassa hän on esitellyt taidetekstiilejä ja valokuvateoksia.

Lisäksi Talasmo on toiminut taideopettajana ja rehtorina Lappeenrannan kuvataidekoulussa. Hän on valmistunut graafikoksi Lahden muotoilu- ja taideinstituutista ja kuvataideopettajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta, nykyisestä Aalto yliopistosta. Opintoja hänellä on myös Helsingin yliopistossa ja Lappeenrannan käsi- ja taideteollisuuskoulussa.

Tarja Talonpoika taas kertoo kunnioittavansa näyttelyn teemassa luontoa sekä sen värikylläisyyttä ja kauneutta, runsautta ja niukkuutta – ääniä, värejä, tuoksuja ja tuntemuksia.

– Luonto on lähellä ilossa ja surussa, se lohduttaa, antaa voimaa ja auttaa uudistumaan.

Näyttelyn ryijyt on kudottu itse kasveilla värjätyistä langoista.

– Olen käyttänyt sekä kotimaisia että ulkomaisia värikasveja. Tavoitteenani värjäysprosessissa on saavuttaa puhtaita ja voimakkaita värejä. Värjäyksen saloihin olen hurahtanut jo kotiteollisuuskoulussa opiskellessani.

Talonpoika kertoo, että "Vain särkynyt voi tulla ehjäksi" -kuultokudos on syntynyt surusta, luopumisen vaikeudesta ja eheytymisestä.

– Kutominen on monesti ajatusprosessi, jossa asiat järjestyvät mielessä ja saavat merkityksensä.

Talonpoika on toiminut pitkään käsi- ja taideteollisuusalan opettajana sekä ammattiopistossa että ammattikorkeakoulussa. Kansalaisopistossa hän on opettanut kierrätyspunontoja ja pajutöitä.

– Opiskelijoitten kanssa työskentely on haastavaa ja antoisaa. Suuri ilo on opiskelijoitten onnistuminen ja oman polun löytyminen. Iso voimavara ovat oma perhe ja läheiset sekä hienot työkaverit, joiden kanssa jaetaan arki ja pyritään yhteistyössä ja tiiminä kehittämään käsi- ja taideteollisuusalaa ja koulutusta.

Kaakkois-Suomen taidekäsityöläiset Täky ry:n toiminnassa Talasmo on mukana puheenjohtajana.

Täky Galleria on avoinna 7.6. asti kello 11–17 ja lauantaina Linnoituksen kesän avauksen yhteydessä siirrytään kesän aukioloaikoihin. Tuolloin galleria on auki maanantaista perjantaihin kello 11–18 sekä lauantaina ja sunnuntaina kello 11–16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi