Puheenaihe

2 miljoonaa korvauksia hirvivahingoista metsänomistajille, enemmänkin olisi tarjolla

Metsänomistajat hakivat viime vuonna vilkkaasti korvauksia hirvituhoista etenkin Pohjanmaalla.

Hirvet syövät puuntaimien oksia, latvuksia ja kuorta sekä katkovat puunrunkoja, mikä heikentää taimikon kasvua.

Matti Anttila

Metsänomistajat voivat hakea korvausta hirvituhoista. Hirvivahinkokorvausrahat tulevat valtion varoista, jotka kertyvät metsästäjien hirvilupamaksuista.

Korvauksen maksaa maa- ja metsätalousministeriön alainen Metsäkeskus, kun vahinkokriteerit täyttyvät ja tuhojen laajuus ylittää 170 euron korvauskynnyksen.

Metsänomistajat hakivat hirvikorvauksia vilkkaasti viime vuonna, joten kevään aikana heille maksetaan noin kaksi miljoonaa euroa.

Korvausmäärä on kasvanut edellisvuodesta 0,6 miljoonaa euroa.

Eniten hirvivahinkokorvauksia maksetaan nyt Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa. Korvausten määrä kasvaa eniten Keski-Suomessa, Etelä-Savossa ja Lapissa. Korvausmäärät laskevat Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja Kanta-Hämeessä edellisvuoteen verrattuna.

Korvauksia haetaan edelleen vähemmän kuin niitä olisi saatavilla.

– Hirvieläinten metsätaloudelle aiheuttamista vahingoista ilmoitetaan ehkä enintään kolmasosa, joten metsänomistajien aktiivisuus vaikuttaa myös korvausmääriin, metsäneuvoja Heikki Kuoppala Metsäkeskuksesta kertoo.

Korvaushakemusten määrän kasvu selittyy sillä, että kaksi vuotta sitten Metsäkeskus otti käyttöön entistä helpomman ja selkeämmän arviointimenetelmän. Lisäksi maanomistajat ovat huomanneet, että vahinkokorvauksia voi saada pienilläkin pinta-aloilla.

Yhteensä Metsäkeskus arvioi viime vuonna hirvieläinvahinkoja 4 800 hehtaarin alalla koko maassa. Hirvikannan kasvu saatiin Luonnonvarakeskuksen tuottamien arvioiden mukaan pysäytettyä vuoden 2017 metsästyksellä, mutta kanta on edelleen monilla alueilla tavoitetasoa tiheämpi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi