Paikalliset

Eksote avasi uuden Omaolo-digipalvelun oirearvioiden tekoon – "Säästää turhilta hoitokäynneiltä"

Kuvituskuva.

Uusi sosiaali- ja terveydenhuollon digipalvelu Omaolo on otettu käyttöön Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä 15.4.2019.

Omaolo.fi-palvelussa olevan sähköisen oirearvion avulla kansalainen voi arvioida omaa hoidon- ja palveluntarvettaan sekä saada tilanteeseen sopivan ohjauksen Etelä-Karjalan palveluihin.

Omaolo on uusi sähköinen sote-palvelu, jonka kehittämisessä Eksote on ollut mukana. Omaolo-palvelu tarjoaa helpon, luotettavan ja aina avoinna olevan väylän oman hoidon- ja palvelutarpeen arviointiin. Palveluun pääsee Eksoten asiointipalvelussa tai suoraan www.omaolo.fi.

Aluksi Omaolo-palvelussa avataan terveydenhuollon oirearvioina: alaselkäkipu tai -vamma, virtsatietulehdus ja hengitystietulehdus. Sosiaalihuollossa avataan arvio henkilökohtaisesta avusta, arvio liikkumisesta kodin ulkopuolella ja arvio omaishoitotilanteesta.

– Omaolon käyttö on helppoa ja se säästää turhilta hoitokäynneiltä. Hoito- ja palveluarvioiden avulla kansalainen voi arvioida, minkälaista tukea tai apua hänen tai hänen läheisensä elämäntilanteeseen olisi tarjolla. Arviot pohjautuvat lainsäädäntöön ja yhteisesti sovittuihin kriteereihin, kertoo Eksoten sähköisen asioinnin kehityspäällikkö Katja Rääpysjärvi.

Hoitosuosituksena voi olla kiireellinen ohjaus päivystykseen, suora sähköinen yhteydenotto ja ajanvaraus esimerkiksi hoitajalle, lääkärille tai fysioterapeutille. Hoitosuosituksena voidaan antaa myös kotona toteutettavia hoito-ohjeita riippuen aina käyttäjän yksilöllisistä vastauksista. Tiedot voi tallentaa itselleen Omaoloon.

– Omaolo-palvelulla ei ole tarkoitus korvata jo olemassa olevia palvelukanavia vaan tuoda niiden rinnalle uusi sähköinen tapa asioida ajasta ja paikasta riippumatta. Yhtä lailla tärkeää on edistää hoidon- ja palveluntarpeen arvioinnin tasalaatuisuutta asuinpaikasta ja olosuhteista riippumatta, Rääpysjärvi muistuttaa.

Omaolon oire- ja palveluarvioita on testattu kesäkuusta 2018 lähtien. Testausta on tehty Oulussa, Helsingissä, Tampereella, Hämeenlinnassa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymässä. Palvelun levittämisestä vastaa valtion kehitysyhtiö SoteDigi Oy.

Omaolon sisällöt laajenevat vuoden 2019 aikana. Omaoloon lisätään muun muassa 12 oirearviota, kokonaisvaltainen hyvinvointitarkastus ja hyvinvointivalmennuksia sekä neuvola-, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon esitietolomakkeita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi