Puheenaihe

Uusista autoista pudotettiin pois asia, jota Suomessa nyt eniten kaivataan – "Apua pyydetään entistä useammin"

Renkaalla ei juurikaan ole mahdollisuuksia, kun auto rysäyttää asfaltissa olevaan isoon repeämään.

Uusien autojen vakiovarusteisiin ei kuulu enää vararengasta. Sen tilalla on ilmakompressori ja paikkausvaahto tai heikompi, minikokoinen varapyörä.

– Vararengas on jätetty pois auton painon pudottamiseksi ja päästöjen vähentämiseksi, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen kertoo.

Tolvasen mukaan korjaussarja on talvisin käyttökelvoton ja käyttöohjeista huolimatta kaikki eivät osaa sitä edes käyttää. Lisäksi aine sotkee renkaan sisältä niin, että tavallisesti edessä on uuden renkaan ostaminen.

– Vararengastilanne kannattaa selvittää, kun on tekemässä autokauppoja. Jos varapyörää ei ole, sen saa usein erikseen tilattua.

Vararenkaattomat autot tietävät Autoliitolle töitä.

– Apua pyydetään entistä useammin juuri rengasrikon takia, Autoliiton tiepalveluneuvoja Raili Laine toteaa.

Tiet ovat talven jäljiltä täynnä teräväreunaisia routakuoppia ja halkeamia, jotka aiheuttavat paitsi rengas- myös vannevaurioita sekä hajottavat iskunvaimentimia ja tukivarsia.

Periaatteessa tienpitäjä eli yleensä valtio tai kunta vastaa korjauskustannuksista, mutta itsestään selvää se ei ole.

– Korvausvelvollisuuteen vaikuttaa se, voidaanko vahingon katsoa johtuneen tien virheellisestä hoidosta, puutteellisesta kunnossapidosta tai muista laiminlyönneistä. Tienpitäjä saattaa välttyä korvausvelvollisuudelta esimerkiksi kertomalla routavaurioista liikennemerkillä, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen selvittää.

Nopeusrajoituksen alentaminen on helppoa ja tienpitäjälle halpaa.

– Tietä käyttävien kannalta se on kuitenkin täysin väärä tapa. Kyllä siitä pitää huolehtia, että tiet pysyvät ajokunnossa niille suunnitelluilla nopeuksilla.

Operaatio Pajunkissa päivystää jälleen kiirastorstaista pääsiäismaanantaihin. Tuolloin kaikki Autoliiton vapaaehtoiset ovat tehostetussa valmiudessa auttamaan tien päälle jääneitä.

Onko sinun autossasi vararengas?

Kyllä
56% (505 ääntä)
Ei
44% (397 ääntä)
Ääniä yhteensä: 902

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi