Puheenaihe

Kotitaloudet ovat ylivoimaisesti suurin saastuttaja – Syke: "Lisääntynyt kulutus syö uuden teknologian tuomat hyödyt"

Julkisella sektorilla eniten kasvihuonekaasupäästöjä on aiheuttanut puolustusministeriö.

Puolustusvoimat on pahin saastuttaja julkisen hallinnonalan toimijoista.

Arkisto/Ari Peltonen

Kulutuksesta aiheutuvat ympäristöpäästöt eivät ole laskeneet Suomessa 2000-luvulla. Kasvu johtuu valtaosin kotitalouksien lisääntyneestä kuluttamisesta, joka on kasvattanut niiden hiilijalanjälkeä 12 prosenttia vuosituhannenvaihteeseen verrattuna.

Tilanne ilmenee Suomen ympäristökeskuksen raportista, joka kertoo suomalaisen keskimääräiset kulutusmenot ja hiilijalanjäljen vuosien 2000–2016 välisenä aikana.

Kotitalouksien kulutus aiheutti vuonna 2015 Suomen päästöistä 66 prosenttia, kun julkisen kulutuksen osuus oli 12 prosenttia ja investointien 19 prosenttia.

– Kokonaiskuva on huolestuttava. Teknologian kehittyminen entistä vähähiilisemmäksi ja kulutuksen suuntautuminen vähäpäästöisempiin kulutushyödykkeisiin ovat hillinneet hiilijalanjäljen kasvua jonkin verran, kehittämispäällikkö Ari Nissinen kertoo.

– Muutos ei ole riittävän nopeaa, jotta se taittaisi kulutusmenojen kasvun vaikutusta. 

Kotitalouksien hiilijalanjäljestä merkittävin osuus, 30 prosenttia vuoden 2016 tilaston mukaan, syntyy liikkumisesta. Asumisen osuus oli 29 prosenttia, elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien 19 prosenttia, ja muiden tavaroiden ja palveluiden 22 prosenttia.

Asumisen osuus on laskenut vuoden 2000 tasosta, mutta vastaavasti muiden tavaroiden ja palveluiden osuus on noussut.

Julkisen sektorin hallinnonaloista eniten kasvihuonekaasupäästöjä on aiheuttanut puolustusministeriö. Seuraavaksi suurimmat päästöt ovat syntyneet liikenne- ja viestintäministeriön ja sisäministeriön hallinnonaloilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi