Paikalliset

Energiakoira haistaa lämpövuodon: vaatii kestävyyttä, työskentelyhalua ja häiriön sietokykyä

Tiina Ojalan Lio-koiraa koulutetaan Lappeenrannan Energialle paikallistamaan kaukolämpövuotoja.

Tiina Ojala opettaa energiakoiraksi opiskelevalle Liolle selkeää ilmaisutapaa, jolla se osoittaa tulevaisuudessa kaukolämpövuodot.

Mari-Anna Rossi

Käyttölinjainen cockerspanieli Lio, 7kk, on innoissaan, kun omistajansa Tiina Ojala ottaa esiin Kong-lelun. Se merkitsee nimittäin treenejä ja tietenkin nameja. Lio pitää nenäänsä kiinni Kongissa, ja saa siitä palkkion.

Lioa koulutetaan Lappeenrannan Energialle energiakoiraksi. Energiakoira haistaa kaukolämpöveden ja osoittaa kaukolämpövuodot omalla ilmaisutavallaan. Liolla ilmaisutapa on kuonokosketus, eli koira pitää kirsuaan kiinni vuotokohdassa.

– Koulutus aloitettiin maaliskuun alussa. Toistaiseksi olemme treenanneet kotona selkeää ilmaisutapaa ja kaukolämpöveden hajun erottamista tavallisesta hanavedestä. Se vaatii tuhansia toistoja ja erilaisia häiriöitä. Kesällä siirrymme maastoharjoituksiin, Ojala kertoo.

Tiina Ojala on ollut pitkään kiinnostunut koiran hajutyöskentelystä. Energiakoiran koulutuksesta hän sai idean netistä googlaamalla.

– Koiran nenän käyttö on todella kiehtovaa. Mietin erilaisia vaihtoehtoja, mihin sitä voisi käyttää. Olen kiinnostunut myös maastotyöskentelystä, joten kaukolämpövuotojen paikallistaminen tuntui kiinnostavalta. Kysyin Lappeenrannan Energialta, olisivatko he kiinnostuneita yhteistyöstä, ja sieltä tuli heti myöntävä vastaus.

Ojala treenaa yhteensä kahta koiraansa hajutyöskentelyyn yhdessä eläintenkouluttaja Nina Jäntin kanssa. Myös Jäntti treenaa kahta koiransa hajutyöskentelyyn. Mukaan harjoitteluun on saatu myös kemisti sekä turkulainen hajuerotteluun erikoistunut yritys Vainuvoima.

– Videoimme treenejä, jotta näemme myös omat eleemme ja ilmeemme ja miten ne vaikuttavat koiraan. Videoiden avulla voimme harjoitella etänä Vainuvoiman kanssa. Lisäksi käydään Turussa treenaamassa viikonloppuisin, Ojala kertoo.

Koiralta energiakoiran työ vaatii kestävyyttä, työskentelyhalua ja häiriön sietokykyä. Koiran pitää jaksaa työskennellä myös väsyneenä ja sen tulee tehdä mielellään yhteistyötä ihmisten kanssa.

– Nenä on olemassa kaikilla koirilla, siinä on ihan valtava kapasiteetti. Liolla on kestävyyttä ja työskentelyiloa. Pitää vain olla tarkkana, että malttaa treenata tarpeeksi vähän kerrallaan, Ojala sanoo.

Treenejä Liolla on päivittäin, mutta treeniajat pidetään mahdollisimman lyhyinä.

Toistaiseksi energiakoirat ovat Suomessa harvinaisia. Tiettävästi vain Vantaan Energialla on käytössään energiakoira, ja se onkin Suomen ensimmäinen energiakoira.

Kaukolämpövuodonpaikallistaminen on vaikeaa, ja etenkin kesäisin, kun maa on lämmin, löytyy vuotokohta vasta sitten, kun vesi pulppuaa maan pinnalle.

– Lappeenrannan energialla on noin 400 kilometriä kaukolämpöputkea maassa. Ainut keino löytää vuoto on ollut kaivaa monttu maahan. Koira helpotta työtä siinä mielessä, että vuodon paikallistaminen on helpompaa, eikä turhia monttuja tarvitse kaivaa, selvittää Lappeenrannan energian verkostopäällikkö Ami Kylläinen.

Lappeenrannan energialla kaukolämpövuotoja tulee keskimäärin 20 vuodessa. Niitä etsitään, jotta ne voitaisiin korjata mahdollisimman nopeasti, eivätkä ne pääsisi aiheuttamaan häiriöitä kaukolämmön jakeluun.

Toistaiseksi on vielä pohdinnan alla, missä mittakaavassa energiakoiria voitaisiin tulla Lappeenrannan Energialla käyttämään.

– Järjestelmistä näkee, kun verkosta häviää vettä. Silloin voidaan tarvita koiraa, Kylliäinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tuleeko tämä myös Suomeen? – HS: Koiran päivähoito maksaa 350 e/kk, päiväkoteihin pitkät jonot1.4.2019 10.09
"Kun osaaminen loppuu, koiran koulutuksessa kuvioihin tulee väkivalta" 6.3.2019 22.06

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi