Paikalliset

UPM:n tutkimus-, kehitys- ja teknologiakeskuksessa työskentelevä Saara Laamanen, 24: "Harvalla 15-vuotiaalla on käsitystä siitä, mitä eri alojen insinöörit tekevät työkseen"

Saara Laamanen valmistui äskettäin Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta, ja nyt hän työskentelee UPM:llä Lappeenrannassa.

Ville Vauhkonen / UPM

Saara Laamanen toimii tutkijana UPM:n tutkimus-, kehitys- ja teknologiakeskuksessa, jossa hän työskentelee UPM:n tuotteisiin ja prosesseihin liittyvien kehityshankkeiden parissa.

Työ on kuin todeksi tullut urahaave 24-vuotiaalle Laamaselle, joka on vastikään valmistunut Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

– Tämä on ensimmäinen varsinainen työpaikkani, jos kesätöitä ei lasketa. Pääsen työstämään opinnoistani tuttuja teemoja, mikä on juuri sitä, mitä halusin tässä vaiheessa työelämääni, hän kertoo.

Teinivuosinaan Laamanen ei osannut varmuudella sanoa ryhtyvänsä tieteilijäksi, saati kemiantekniikan insinööriksi.

Matematiikan, kemian ja fysiikan pitkät oppimäärät vetivät joka tapauksessa puoleensa.

– Olen iloinen, että näin oli. Olisi ollut vaikeampaa luoda uraa tekniikan parissa, jos en olisi opiskellut näitä aineita laajemmin.

Monilla nuorilla naisilla on samanlaiset lähtökohdat kuin Laamasella: teknologia ja insinööritieteet eivät välttämättä ole mielessä uravaihtoehtoja pohdittaessa.

Osaavista tekniikan ammattilaisista on kuitenkin pulaa.

Microsoftin teettämä selvitys viime vuodelta osoittaa, että teknisten alojen kasvavasta työllisyydestä huolimatta tytöt ja naiset eivät näytä valitsevan näihin tehtäviin kouluttavia tutkintoja.

Laamanen uskoo, että tytöt hakeutuisivat aloille innokkaammin, mikäli he ymmärtäisivät, kuinka tiede voi vaikuttaa yhteiskunnan kehitykseen.

– Harvalla 15-vuotiaalla on käsitystä siitä, mitä eri alojen insinöörit tekevät työkseen. Monet matemaattis-luonnontieteellisiä aineita opiskelevat tähtäävät suoraan lääkäriopintoihin, vaikkeivat tämä suinkaan ole ainoa vaihtoehto.

Microsoftin selvityksen mukaan eräs merkittävä tekijä on se, etteivät tytöt tiedä kuinka luonnontieteiden, teknologian ja matematiikan opiskelun kautta voi positiivisesti vaikuttaa ympäröivään maailmaan.

Vähäinenkin havainnollistaminen teoreettisen tiedon käytännön sovelluksista voivat muuttaa ajatusmaailmaa merkittäväksi.

Laamanen toivoo, että viesti välittyisi jo aikaisemmassa vaiheessa koulutusta.

Laamanen myöntää, ettei ollut kahtena ensimmäisenä lukiovuotenaan kovinkaan huolissaan tulevista opinnoistaan.

Hän pitääkin itseään onnekkaana, ettei luovuttanut tiedeaineiden suhteen vaikkei tiennytkään, miten hyödyntäisi oppimaansa myöhemmin elämässä.

Laamanen kehottaa kouluja tarjoamaan uraohjausta aiemmin ja keskittymään tulevaisuudessa tarvittaviin taitoihin ja siihen, miksi näitä tarvitaan.

Saara Laamasen mielestä on selvää, että naisia tarvitaan tieteissä yhtä lailla kuin miehiä.

Laamasta kohtaan ei ole ikinä kohdistunut epäluuloja sukupuolen tai nuoren iän vuoksi.

– Erilaisista ihmisistä koostuvat monimuotoiset ryhmät hyödyttävät kaikkia. Yhdessä pystymme löytämään uusia näkökulmia sekä kyseenalaistamaan totuttuina pidettyjä tapojamme.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi