Puheenaihe

Yritysten suhtautumisessa työntekijän lapsiperhearkeen on luultua laajempi vaikutus – "Näkyy veroeurossa"

TYÖELÄMÄ Työn ja perhe-elämän tarpeiden yhteensovittamisen myönteiset vaikutukset ulottuvat laajalle.

–¿Jokaisella meistä on läheisiä ihmisiä tai yllättäviä elämäntilanteita, jolloin tarvitaan työelämän joustoja, DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen sanoo.

Tomi Parkkonen

Mitä helpommin töiden ja muun elämän yhteensovittaminen onnistuu, sitä paremmin työntekijä jaksaa työssään ja sitoutuu työnantajaansa. Tähän uskotaan perheystävällisissä työpaikoissa.

– Perheystävällinen työpaikka tarkoittaa sen huomioimista, että työntekijällä on muutakin elämää kuin työ. Siksi pyritään tarjoamaan työajan joustoja ja muita käytäntöjä, joilla niiden yhteensovittamista voidaan helpottaa. Se tarkoittaa myönteistä suhtautumista työntekijöiden perheeseen ja muuhun elämään sekä halua huomioida yksilöllisiä tarpeita, kuvailee Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Salla Toppinen-Tanner.

Toppinen-Tannerin mielestä tärkeimpiä perheystävällisiä käytäntöjä ovat työaikaan liittyvät joustot sekä muut järjestelyt, joilla luodaan työntekijöille vaikutusmahdollisuuksia omaan työntekoonsa erityisesti ajan ja paikan osalta silloin, kun se on mahdollista. Ne näkyvät myönteisesti esimerkiksi työn teossa, poissaoloissa, sitoutumisessa ja stressissä.

– Aikaan ja paikkaan sidotuissa tehtävissä on tärkeää, että työntekijöillä on mahdollisuus vaikuttaa niihin tai esittää toivomuksia, ja että esimerkiksi työvuorot ovat riittävän ajoissa tiedossa, mikä parantaa muunkin elämän ennakoitavuutta, hän selvittää.

Vaikutukset näkyvät euroissakin.

Toppinen-Tannerin mukaan työpaikoilla ei aina ehkä ymmärretä, mitä hyötyä työntekijöiden kokonaiselämäntilanteen huomioimisesta on.

– Saattaa vaatia kekseliäisyyttä miettiä, millaisia käytäntöjä omalla työpaikalla voisi kehittää. Työntekijöitä kannattaa tukea tuottamaan itse ratkaisuja tällaisiin haasteisiin, hän ehdottaa.

Työntekijöiden elämäntilanteen huomioimisella on myös laajempia yhteiskunnallisia seurauksia.

– Yritysten menestys ja julkisen sektorin tehokkuus näkyvät veroeuroissa ja julkisen sektorin menojen keventymisessä. Voidaankin sanoa, että perheystävällisillä työpaikkakäytännöillä on myös mikro- ja makrotason talousvaikutuksia, summaa Jaana Vastamäki, joka työskentelee sosiaali- ja terveysministeriön työ- ja tasa-arvo-osaston erityisasiantuntijana.

Työnantaja hyötyy, kun hommissa on tyytyväisiä, motivoituneita ja sitoutuneita ihmisiä. Ne heijastuvat palvelun laatuun, asiakastyytyväisyyteen, tuottavuuteen ja tuloksellisuuteen. Näin sillä on taloudellistakin vaikutusta. Lisäksi perhemyönteisyys on rekrytointivaltti.

Vastamäen mukaan hyvinvointivaikutuksetkin ulottuvat paljon laajemmalle kuin vain työntekijöihin itseensä.

– Esimerkiksi lasten työkyky kehittyy pienestä pitäen, joten vanhempien hyvinvointiin vaikuttamalla voidaan vaikuttaa myös tulevaisuuden työvoiman työkykyyn.

Toppinen-Tanner iloitsee, että työpaikkojen perheystävällisyys on ollut viime aikoina paljon esillä.

– Uskon, että tietoisuus asiasta ja hyvistä käytännöistä on selvästi kasvanut viime vuosina, kun yhteiskunnalliseen keskusteluun on tullut mukaan työelämän rooli aiemman perhepolitiikkaan ja perhevapaisiin keskittyvän keskustelun rinnalle, hän sanoo.

Vastamäen mukaan työpaikkojen perheystävällisyyttä on tällä hallituskaudella edistetty osana lapsi- ja perhepalveluiden kärkihanketta.

– Työn ja muun elämän yhteensovittamisen helpottaminen edistää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista sekä auttaa muun muassa hallitsemaan kuormittumista, mikä puolestaan on osa työsuojelua, hän sanoo.

Vastamäen mukaan myös paljon puhuttavan syntyvyyden laskun takia työpaikkojen perheystävällisyyteen kannattaa satsata.

– Työn ja muun elämän yhteensovittamisen vaikeudet voivat johtaa lapsen hankinnan siirtämiseen tai siitä luopumiseen, hän pohtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat