Puheenaihe

Olkiluodon ydinvoimala sai vihdoin käyttöluvan – edellisen kerran vastaava lupa Suomessa 1979

Olkiluodon ydinvoimala on tänään saanut valtioneuvostolta käyttöluvan. Edellisen kerran vastaava lupa heltisi 40 vuotta sitten. 

Anneli Tuominen-Halomo / arkisto

Valtioneuvosto myönsi tänään käyttöluvan Teollisuuden Voima Oyj:n Eurajoen Olkiluotoon valmistuvalle OL3-ydinvoimalaitosyksikölle. Lupa on voimassa vuoden 2038 loppuun saakka.

Tärkeä peruste päätökselle oli Säteilyturvakeskuksen 25. helmikuuta antama lausunto, jonka mukaan OL3:n käyttö on turvallista. 

STUK arvioi lausunnossaan laitoksen teknisen ja rakenteellisen turvallisuuden lisäksi, että TVO:n organisaatiolla ja työntekijöillä on kyky käyttää laitosta turvallisesti ja hallita koko ydinvoiman elinkaari, myös ydinjätehuolto.

Ydinvoimalaitoksen käyttölupa myönnetään aina määräaikaisena. TVO:lle lupa myönnettiin nyt hakemuksen mukaisesti vuoden 2038 loppuun saakka.

– Onhan tämä historiallinen päätös. Edellisen kerran uudelle ydinvoimalaitokselle myönnettiin käyttölupa Suomessa vuonna 1979, TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua sanoo.

– Päätös on meille tärkeä tunnustus siitä työstä ja osaamisesta, mitä Olkiluodosta löytyy. Projekti on ollut pitkä. Käyttölupa on tärkeä askel kohti sähköntuotannon aloitusta ja sitä, että lunastamme ne odotukset, jotka OL3:n rakentamispäätökselle asetettiin liittyen Suomen sähkön huoltovarmuuteen ja päästöjen sekä tuontiriippuvuuden vähentämiseen, Tanhua jatkaa.

TVO:n tuotantojohtaja Marjo Mustonen korostaa OL3:n merkitystä valtavan mittaluokan ilmastotekona ja siinä TVO:n kykyä hallita koko ydinvoiman elinkaari.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi