Puheenaihe

Vaahtosammutin vai sammutuspeite kodin turvaksi? Testi paljasti merkittäviä eroja – ”Hinta ole enää este”

Sammuttimissa on nykyisin valinnanvaraa. Anders Hurmerinta esittelee.

Arkisto/Juha Perämäki

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes vertaili seitsemän alkusammutusvälineen tehoa kolmessa eri testipalossa. Sammutustehossa todettiin suuria eroja.

Vertailussa vaahtosammutin osoittautui teholtaan parhaaksi.

Testipaloiksi valittiin kolme erilaista paloa: sähkölaitepalo kahvinkeittimellä, litran ruokaöljyn rasvapalo sekä puukasan palo.

Sammuttimiksi valittiin pieni NordSafe-spraysammutin, nestemäinen Jalo Phoenix spraysammutin, kaliumpohjainen Masu Xtin Klein-sammutin, kaksi käsisammutinta (vaahtosammutin PaloSafe 2 l ja jauhesammutin DunWore 2 kg), FireTech 120 x 180 cm sammutuspeite sekä vesikattila. Vettä ja jauhesammutinta ei käytetty lainkaan rasvapaloon.

Tehokkaimmaksi osoittautui kahden litran vaahtosammutin, joka sammutti kaikki palot pienellä määrällä sammutetta. Myös kahden kilon jauhesammutin oli tehokas, mutta jauhe aiheuttaa merkittävät jälkisiivouskulut, kun se leviää ympäristöön ja ajan kanssa voi johtaa myös sähkölaitteiden vikaantumiseen.

NordSafe-spraysammuttimen teho ei riittänyt sammuttamaan puukalikkakasaa. Sen sijaan toinen pienistä sammuttimista, Jalo Phoenix -spray, sammutti myös puukasan, mutta koko sammutusaine piti tehokkaasti levittää palaville pinnoille.

Sammutuspeite kykeni rajoittamaan tehokkaasti kaikkia paloja. Vesikattila, jossa oli noin litra vettä, oli erittäin tehokas alkusammutusväline, mutta pientä määrää vettä ei pidä käyttää rasvapalon sammuttamiseen.

Maus-sammutin oli kokeilluista sammutusvälineistä heikoin. Maus-sammuttimen teho perustuu hienojakoiseen jauheeseen. Avoimessa tilassa sammuttava aine leviää ympäri, jolloin sammutusteho kärsii.

– Vertailun perusteella suosittelisin lämpimiin sisätiloihin ja koteihin vaahtosammutinta. Niitä löytyy markkinoilta useita merkkejä eikä hintakaan ole enää este, toteaa ylitarkastaja Karoliina Meurman.

Onnistuneella alkusammutuksella estettiin tilastojen mukaan viime vuonna 18 henkilön vakavat henkilövahingot ja 85 miljoonan euron omaisuusvahingot.

Oleellista alkusammutuksessa on välttää savun hengittämistä, tehdä palavat sähkölaitteet virrattomiksi sekä aloittaa sammutus riittävän kaukaa. Ruokaöljypaloissa rasvan lämmitys pitää lisäksi katkaista ja mahdollisuuksien mukaan siirtää kattila tai pannu pois liedeltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi