Paikalliset

K-sairaalan päivystyksen lääkäritilanne on vaikea – päivystyksessä jopa 20 tunnin jonot

Eksoten ensihoidon ja päivystyksen ylilääkäri Pekka Korvenoja on harmittelee sitä, että jonot päivystyksessä ovat venyneet pitkiksi lääkäripulasta johtuen.

Mari-Anna Rossi

Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä kärsitään edelleen pahasta lääkäripulasta, sillä Attendon ostopalvelu takkuaa.

Eksoten ensihoidon ja päivystyksen ylilääkäri Pekka Korvenoja sanoo, että tilanne on tällä hetkellä kestämätön.

– Tänään kun tulin töihin, oli päivystyksessä vain yksi lääkäri, kun pitäisi olla kolme. Attendo on sitoutunut toimittamaan meille neljä lääkäriä, mutta se ei ole siinä onnistunut. Me Eksotella voimme jättää Attendolle sakkomaksuja, mutta se ei tilannetta paranna asiakkaiden suuntaan, Korvenoja harmittelee.

Hänen mukaansa huono tilanne on kroonistunut.

– Päivystys on välillä todella ruuhkautunut, ja pahimmillaan hoitoon pääsyä on joutunut odottaman 20 tuntia. Se on toki ääritapaus, mutta usein on tilanteita, jolloin asiakas on tullut päivystykseen aamulla kymmeneltä ja illalla yhdeksältä häntä ei ole tutkittu vielä ollenkaan.

Soppa on Korvenojan mukaan valmis, kun jonot kasvavat kasvamistaan eikä vuodepotilaita saada eteenpäin.

Osasyyksi Korvenoja mainitsee sen, että isojen toimijoiden fokus on hoivapalveluiden järjestämisessä. Hänen mukaansa paras vaihtoehto olisi se, että Eksotella olisi omat lääkärit, jotka vastaavat myös päivystystoiminnasta.

– Tilanne on kuitenkin se, ettei meilläkään ole tarpeeksi lääkäreitä, jotta tällaista pystyttäisiin järjestämään.

Lääkäripula on valtakunnallinen. Siitä, miksi lääkärien rekrytointi on muodostunut niin hankalaksi, ei Pekka Korvenojalla ole harmainta aavistusta.

– Koulutettujen lääkärien määrä on kaksinkertaistunut viime aikoina, mutta siitä, mihin he oikein tässä rekrytointijärjestelmässä häviävät, ei ole tietoa. Osa-aikatöiden suosion kasvu voi olla yksi selittävä tekijä. Raskaita päivystyksiä ei enää haluta samalla tavalla tehdä, Korvenoja pohtii.

Attendon päivystyspalvelut

Eksote ostaa Attendolta ostopalveluna yleislääkärit Lappeenrannan yhteispäivystykseen.

Attendo hakee jatkuvasti yleislääkäreitä, mutta lääkäripulaa ei ole satu hallintaan.

Kotisivuillaan Attendo mainostaa olevansa Suomen kokenein yksityinen päivystyspalvelujen tuottaja, ja kokemus näkyy päivystyspalveluiden toimitusvarmuutena.

Attendon tavoitteena on terveydenhuollon kokonaisuuden tukeminen ja tasa-arvoisten hyvinvointipalvelujen turvaaminen Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ylilääkäri kehottaa puntaroimaan, vaatiiko vaiva aina päivystyshoitoa16.1.2019 06.45
Eksote otti käyttöön valtakunnallisen päivystysapunumeron – näin homma toimii17.9.2018 13.55
Päivystys muuttaa Etelä-Karjalan keskussairaalan K-siipeen18.6.2018 09.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi