Paikalliset

Jo yli 30 paikallista ravintolaa, kahvilaa ja ruokakauppaa on mukana hävikkiruokasovellus ResQ Clubissa – Biojätteen määrä putosi murto-osaan

K-Market Ratakadun kauppias Harri Mattila ja myyjä Laura Sairanen kokoavat leipävalikoimia kasseihin ResQ Club -sovelluksessa myytäväksi. Kasseja myydään päivittäin ja ne menevät hetkessä.

Mari-Anna Rossi

Vuoden päivät Lappeenrannassa toiminut ResQ Club -palvelu on otettu hyvin vastaan. Lappeenrannassa palvelua käyttää jo yli 30 ravintolaa ja ruokakauppaa.

Mukana ovat esimerkiksi K-Market Mattila, Tirilä ja Ratakatu.

Kolmen K-marketin kauppias Harri Mattinen otti ResQ-sovelluksen käyttöön heinäkuussa 2018.

– Sovellus mahdollistaa meille hävikkiin menevän ruoan tehokkaan jatkokäytön. Sovellus ohjaa tehokkaasti vielä syömäkuntoisen elintarvikkeen arvoilleni sopiville kohderyhmälle, eli ruokaa tarvitseville lapsiperheille sekä elintarvikeketjun ekologista näkökantaa pohtiville, Mattinen perustelee.

Kauppiaan mukaan toinen suuri merkitys ResQ sovelluksen käytölle syntyy myymälän tuotevalikoimasta sekä sen tuoreudesta.

– Kykenemme nykyään keräämään viimeisen päiväyksen tuotteet aikaisemmin hyllystä pois, jolloin kauppamme tuoreus säilyy huomattavasti parempana.

Suurin osa ResQ-sovelluksessa myytävistä tuotteista on Mattisen mukaan leipää. Valikoima leipiä, joiden parasta ennen -päiväys on samana päivänä, kootaan aamuisin isoihin ruokakasseihin, ja koko kassi laitetaan sovellukseen myyntiin muutamalla eurolla. Lähes kaikki leipäkassit menevät kaupaksi ensimmäisten minuuttien aikana.

Marraskuussa kasseja laitettiin myyntiin 335 kappaletta, ja niitä meni kaupaksi 330 kappaletta, eli 99 prosenttia. Lokakuun lukemat ovat samansuuntaiset.

– Sovelluksen käytön volyymi on yllättänyt positiivisesti. Asiakaspalaute on ollut todella hyvää ja kysyntä suurta, Mattinen kiittelee.

Biojätteen määrä on Mattisen mukaan pudonnut sovelluksen ansioista murto-osaan. Ennen sovellusta biojätteeseen meni päivittäin 2–3 kauppakärryllistä ruokaa, nykyään enää noin puolikas banaanilaatikko.

Mattinen kuitenkin muistuttaa, ettei sovelluksella ole oikeastaan lainkaan kaupallista hyötyä, vaan tärkein hyöty on ympäristön kannalta kestävän elintarvikeketjun saavuttaminen.

– Lisäksi tietenkin mieltä lämmittää se, että näemme mihin hukkaruokamme menee ja osalle kuluttajista se on jopa elintärkeää vähävaraisuudesta johtuen.

Mukana on myös lukuisa määrä ravintoloita ja kahviloita.

Muun muassa Cafe Ocra lähti mukaan ensimmäisten joukossa vuosi sitten.

– Myymme ruokaa palvelun kautta lähes päivittäin, ja yleensä ruoat menevät nopeasti sitä kautta kaupaksi. Kokemukset ovat olleet hyviä, ja jätteen määrä on vähentynyt. Parasta palvelussa on juuri se, ettei ruokaa tarvitse turhaan heittää jätteeseen vaan se päätyy syötäväksi, kiittelee Riikka Korhonen Cafe Ocrasta.

ResQ Club

ResQ Club on mobiilisovellus, jonka kautta voi kautta voi ostaa esimerkiksi ravintoloiden ylijäämäannoksia tai ruokakauppojen tuotteita, joiden päiväys on menossa umpeen.

Mukaan voi liittyä lataamalla kännykkään ResQ Club -sovelluksen.

Lähialueen tarjoukset näkyvät ResQ Club -sovelluksen kartta- tai listanäkymästä. Ruoka-annoksia voi ostaa suoraan sovelluksessa.

Tuotteet voi noutaa kaupasta tai ravintolasta ennen ilmoitetun noutoajan päättymistä näyttämällä ostokuitin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi