Paikalliset

Venäläismatkailijoiden rajusta laskusta ei ole vieläkään toivuttu Etelä-Karjalassa – Pudotus huippuvuosista –50%

Venäjän viime vuosien alavireinen talouskehitys näkyy Etelä-Karjalan matkailutilastoissa ja vuoden 2013 huippulukemat ovat vielä kaukana. Vuonna 2013 maakunnassa venäläisten yöpymiskertoja mitattiin huikeat 352 418 kappaletta. Vuonna 2017 määrä oli laskenut alle puoleen: 173 178 yöpymistä.

Pahimmat vuodet ovat takanapäin ja kasvun merkkejäkin on havaittavissa, lohduttaa goSaimaa Oy:n johtaja Juha Sorjonen.

– Suunta on oikeaan päin, mutta pudotus oli niin raju, että toipuminen on hidasta.

Vuonna 2016 yöpymisten määrä oli laskenut jo alle 140 tuhannen ja vierailujen määrä alle 80 tuhannen. Töitä on tehty lukujen parantamiseksi. Tänä vuonna päästään näillä näkymin edellisvuoden vauhtiin.

– Matkailijaprofiilitkin muuttuvat. Rahankäyttö on erilaista kuin ruuhkavuosina, Sorjonen kertoo.

Urheilumatkailu on ollut hyvässä nosteessa viime vuosina.

– Se on meille tärkeä kohderyhmä: perheitä tai kaveriporukoita, jotka haluavat vaikka maastopyörällä tai vain viettää yhteistä aikaa erilaisten lajien parissa.

Euromääräisesti tärkeimpänä tyyppinä ovat yhä shoppailijat.

– Shopping on yksi niistä ässistä, toinen on sport, Sorjonen sanoo.

Venäläisten kannalta ässiä ovat myös sauna sekä muut spa-palvelut

– Viides ässä on sijainti. Se on meille erittäin vahva kilpailuetu suhteessa muuhun Suomeen. Olkoon maailmanpoliittinen tai taloudellinen tilanne mikä vaan, ei se välttämättä meidän ensisijaista kohderyhmää paljoa paina.

– Valuuttakurssi ei ole heille se syy jättää matkustamatta.

Hintatietoisuus näkyy silti Etelä-Karjalan matkailussa. Airbnb-tyyppinen yöpyminen, jossa majoitus vuokrataan yksityiseltä vuokranantajalta majoitusyrityksen sijaan, on kasvattanut myyntiään vuoden aikana 64 prosenttia.

Käytännössä kaikki venäläisturistien matkat Etelä-Karjalassa sijoittuvat Lappeenrannan ja Imatran alueelle. Vaikka kaupungit eritellään tilastoihin, Sorjonen muistuttaa, että matkailijan näkökulmasta kyse on samasta kohteesta.

– Saatetaan majoittua Imatralla ja käydä ostoksilla sekä syömässä Lappeenrannassa.

Vaikka venäläiset matkailijat kattavatkin yli 90 prosenttia kaikista ulkomaalaisista matkailijoista Etelä-Karjalan ja Saimaan alueella, kiinnostusta Imatran ja Lappeenrannan seudulle on laajemminkin. Tänä kesänä eteläkorealaisten matkailijoiden määrä yllätti – majoitustoimijat tekivät pikavauhtia koreankielisiä esiteitä.

– Kansallisuus ei ole aina meillä se yhdistävä tekijä, vaan matkustus on motivaatioperusteista.

– Esimerkiksi triathlonistit tai hiihtäjät voivat tulla mistä päin maailmaa tahansa, mutta heillä oman lajin tapahtumat ja erinomaiset harjoitteluolosuhteet ovat syitä tulla tänne. Toinen esimerkki on Saimaan geopark, joka vetää tietynlaisia ihmisiä eri puolilta maailmaa, Sorjonen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ryanair aloittaa lennot Lappeenrannasta Thessalonikiin10.10.2018 15.11

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi