Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Ammunta vei Tian heti mukanaan – maailman paras omassa lajissaan

Maailman paras omassa lajissaan. Tia Bäcker tähtää myös koulussa korkealle.

Ari Toivonen

Tia Bäckerin käsi ei turhia vapise. Viime viikolla Bäcker osallistui siluettiammunnan MM-kilpailuihin menestyksellisesti. Tuloksena junioreiden maailmanmestaruus pienoispistoolilla ME-tuloksella 129/160.

Menestys ei kuitenkaan jäänyt tuohon mestaruuteen. Vapaapistoolissa Bäcker ampui tuloksen 37/40 ja sijoittui yleisessä sarjassa toiselle sijalle. Taakse jäi yli 60 ampujaa.

Onnistuminen MM-kisoissa oli Bäckerin mukaan pienoinen yllätys. Tavoitteita hän ei myönnä itselleen asettaneensa.

– En yleensä lähde kisoihin selkeillä tavoitteilla. Jos ammunta ei lähde hyvin liikkeelle, keskittyminen saattaa herpaantua. Lähdin ampumaan laukaus kerrallaan, enkä odottanut etukäteen mitään. Positiivinen yllätys oli tuo yleisen sarjan sijoitus, samoin tulos.

Siluettiammunta on suhteellisen pieni laji. Bäcker kertoo, että lajissa ammutaan kaatuvia maaleja eri matkoilta ja osuma maaliin riittää.

– Matkat ovat 25, 50, 75 ja 100 metriä. Jokaiselta matkalta ammutaan kaksi kertaa viisi laukausta. Matkan vaihtuminen vaikeuttaa ammuntaa, kun aseen säätöjä pitää aina muuttaa.

Bäcker itse aloitti siluettiammunnan 2016 syksyllä.

– Se kävi aika lailla vahingossa. Olin aiemmin ollut mukana karatessa ja kun lopetin sen, aloin etsiä uutta lajia.

– Jotenkin tuli mieleen, että ammunta olisi siisti laji. Sitä ei hirveän moni harrasta ja ensimmäinen ajatus oli, että ammunta on jotenkin ”cool”.

Bäcker kertoo, että hän otti yhteyden paikalliseen ammuntaseuraan. Yksi kokeilu ja laji vei nopeasti mukanaan.

– Siitä se lähti. Soitin Heikki Santajärvelle ja vaikka hän ei virallisesti ole valmentajani, kutsun häntä sellaiseksi. Hän on ollut alusta alkaen mukana.

Bäcker ei halua enempää puhua mahdollisista tulevaisuuden tavoitteista ammunnassa. Hän sanoo tekevänsä aina parhaansa ja katsoo kuinka pitkälle se riittää.

– En ole harkinnut missään vaiheessa siirtymistä olympialajeihin. Olen tykännyt tästä, eikä minulla ole tarvetta vaihtoon. Mahdollinen suurempi julkisuus tai näkyvyys ei minua kiinnosta. Ei mikään harrastus ole minulle sellainen, että haluaisin siitä uran.

Tia Bäcker on tällä hetkellä 16-vuotias. Hän käy IB-lukiota ja sanoo, että koulu ja opiskelu on ensimmäisellä sijalla. Luonnontieteet kiinnostavat ja tavoitteena on opiskelu ulkomailla.

– Olen kiinnostunut oppimaan uutta ja tykkään uusista haasteista. Olen vähän perfektionisti ja tykkään tehdä asiat niin hyvin kuin pystyn. Se näkyy koulussa, mutta yhtä lailla myös harrastuksissa.

Bäckerin tavoitteena on opiskelu ulkomailla. Iso-Britannia kiinnostaa ja siellä opiskelu on tällä hetkellä vahvasti suunnitelmissa.

– Luonnontieteet kiinnostavat. Biologia tai fysiikka/kemia. En ole vielä osannut päättää. Toivottavasti pääsen tekemään jotain kehittävää työtä. Tutkijan työ kiinnostaa. Tutkimustyön haasteet.

Lisää aiheesta

Lappeenrannan Tia Bäcker ampui siluetin maailmanmestariksi3.8.2018 10.03
Imatralainen ampumahiihtäjä olympialaisiin25.1.2018 08.52

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat