Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Mitä Lappeenrannan kaavoittaja hakee? – kuusikerroksinen talo omakotitaloalueella ei saa kannatusta asukkailta

Tämän talon paikalle kaavoittaja on suunnitellut kuusikerroksista taloa vaikka Maaherrankatu on selkeää omakoti- ja rivitaloaluetta.

Ari Toivonen

Suunnitelmat kerrostalon rakentamisesta Maaherrankadun - Urheilukadun kulmaan herättävät suuttumusta Maaherrankadulla. Kuusikerroksisen talon sijoittaminen omakotiasutuksen keskelle saa tuomion alueella asuvilta. Samoin perustelut kaavamuutokseen.

Maaherrankatu 15 osoitteessa on tällä hetkellä jo pitkään asumattomana ollut talo. Tontti on rakennusliike Jukkaran omistuksessa ja omistajan hakemuksesta Lappeenrannan kaupunki olisi valmis kaavamuutokseen.

Tontin vieressä sijaitsevan rivitalon asukkaat ovat jättäneet asiasta muistutuksen ja talossa asuvan Risto Kiljusen mukaan käytännössä kaikki Maaherrankadun asukkaat ovat muistutuksen allekirjoittaneet.

Kiljusen mukaan hän ei ole kuullut yhtään kaavaa puoltavaa kommenttia.

– Ei vaikka esimerkiksi meille naapurissa päätös saattaisi pitkällä tähtäimellä olla taloudellisesti hyvä asia. Mutta ei se niin mene. Kommentit ovat olleet lähinnä ihmetteleviä ja on joukossa ollut niitäkin, jotka ovat olleet suunnitelmasta aika kuumana.

Kiljusen mukaan suunnitelma osoittaa, että kaavoittaja ei tunne Lappeenrantaa.

– Se kertoo ajattelemattomuudesta ja näköalattomuudesta. Ei tiedetä, millaisesta kaupunginosasta on kysymys. Ei tunneta historiaa.

Kiljunen kritisoi voimakkaasti kaavamuutoksen perusteluja. Erityisesti sitä, että ratkaisulla tiivistettäisiin keskusta-aluetta.

– Tiivistämisen tulee levitä keskustasta ulospäin. Kun kaupungissa on joskus 500 000 asukasta, paikalle tullaan rakentamaan varmasti kerrostaloja. Tarpeesta sen tulee lähteä. Ei tällaisella omakotialueella tarvita ”torahampaita”.

Vaikka Kiljunen ihmettelee suunnitelmaa, hän on vakuuttunut sen kaatumisesta.

– En usko, että poliittiset puolueet lähtisivät kaavamuutosta puoltamaan.

Maaherrankatu 13 asuva Veli-Matti Nurmi kritisoi yhtä lailla suunnitelmaa. Myös hän on jättänyt oman muistutuksen kaavasta.

– Ymmärtäisin muutoksen, jos siihen olisi tarve. Nyt sellaista ei ole olemassa. Alue on rakennettu oma- ja rivitaloalueeksi. Miksi siihen keskelle pitäisi saada korkea kerrostalo. Se tarkoittaisi myös liikenteen kasvua, eikä ole mitään syytä tehdä paikasta sumppua.

Nurmi ihmettelee myös sitä, miksi kaupunki ei ole puuttunut siihen, että tontin omistaja on laiminlyönyt omistajalle asetetut velvollisuudet.

– Kiinteistönomistaja on pyrkinyt toiminnallaan vaikuttamaan kaavamuutoksen saamiseen.

KansanedustajaAnneli Kiljunen on hämmentynyt suunnitelmista ja kadun asukkaat ovat olleet häneen yhteydessä. Kiljunen ihmettelee sitä, kuinka tontin nykyinen omistaja on voinut vaikuttaa esitykseen.

Kiljunen ei ymmärrä kaavamuutoksen perusteluja ja sanoo, että keskustan tiivistäminen pitää tehdä hallitusti, ei niin, että rikotaan joku tietty alue.

– Perusteluja Koulukadun puolella olevista kerrostaloista ei voi verrata Maaherrankatuun. Kyse on täysin eri asiasta. Nykyinen kaava on hyvä, eikä sitä pidä muuttaa. Kaavamuutokselle ei ole järjellistä perustetta ja tulen vastustamaan sitä.

Valtuutettu Heikki Järvenpää otti jo julkisuudessa kantaa kaavamuutokseen. Satamassa viikolla kävellyt Järvenpää ihmetteli ääneen perusteluja siitä, että kerrostalon rakentamisella voitaisiin vaikuttaa keskusta-asutuksen tiivistämiseen. Järvenpään mukaan perustelut ovat lähinnä huvittavia.

Lisää aiheesta

Tyhjenevä koulurakennus kaipaa uutta elämää – "Asioihin voi vaikuttaa, kun on tahtoa"18.7.2018 11.00
Kuntalaisten ääni painoi: Imatran kaupunki keskeyttää Paajalan kaavahankkeen20.6.2018 14.55

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat