Paikalliset

Kansallinen menestys ei riitä Venla Lehtoselle

URHEILU   "Jos minä laitan itseni 100 prosenttisesti peliin, en kestäisi, jos joku tekisi asiat 50 prosentin teholla".

Menestys on tuonut Venla Lehtoselle uusia sponsoreita, mutta kuten hän itse toteaa, huipulle pyrkivän urheilijan elämä ei aina ole helppoa.

Ari Toivonen

Lehtoset ovat hyvin edustettuina Imatran urheilussa, kuinka usein joudut selittämään sitä, että Lari tai Matias Lehtonen eivät ole sukua sinulle?

– Tänä talvena jouduin normaalia enemmän selittämään. Toimittajat soittelivat ja myös äiti ja mummo joutuivat vastaamaan kysymyksiin. Hiihtoporukassa asia tiedetään.

Vaihdoit hiihdon ampumahiihtoon muutama vuosi sitten, miksi?

– Vapaan hiihto on aina ollut mieluisampaa. Olin seurannut ampumahiihtoa ja Kaisan (Mäkäräinen) menestystä. Kun pääsin kokeilemaan ammuntaa, tykkäsin siitä heti. Se vahvisti päätöstä.

Oletko missään vaiheessa katunut päätöstä?

– En todellakaan.

Ampumahiihdossa on Kaisa Mäkäräinen ja sen jälkeen todellisuudessa paljon tyhjää, oletko sinä se henkilö, joka tuon tyhjiön täyttää?

– Toivon ja uskon siihen, että pystyn täyttämään. Minulla on tavoitteena päästä maailman huipulle. Toivon myös, että meitä tulisi muitakin ja pääsisimme hiihtämään myös viestejä. Ne ovat lajin suola.

– Tuosta tyhjiöstä, meillä on myös Mari Laukkanen, joka on ihan huipulla.

Kuinka kauan siihen vielä menee, milloin arvokilpailumenestys on realistista?

– Tavoite on, että seuraaviin olympialaisiin mennessä olisin saavuttanut maailmanhuipun. Siihen on neljä vuotta ja pidän sitä realistisena. Se vaatii kehitystä joka vuosi ja vaatii myös itseltäni paljon. Olen silloin optimaalisessa iässä ja silloin minulla on myös riittävästi harjoitusvuosia takana.

Kummassa sinun pitää kehittyä enemmän, ammunnassa vai hiihdossa?

– Molemmissa. Hiihto on ollut vahvempi alue, mutta itse näen, että en ole siinä lähelläkään niin hyvä kuin voin olla.

Kuinka helppo/vaikea valmennettava olet, millaista palautetta olet valmentajiltasi saanut?

– Luulen, että olen sillä tavalla helppo, että valmentaja voi aina luottaa omaan tekemiseeni. Pikemmin minua pitää palautella väliin maan pinnalle. Halu tehdä ei ole aina vain hyvä asia. Heikki Pusa onkin joskus sanonut, että hän valmentanut useita naisia. Heikin mukaan me olemme erilaisia, mutta "aina meissä on omat ongelmamme".

Millaista ampumahiihtäjän elämä on taloudellisesti?

– Ei vasta nousevan urheilijan elämä ole mitenkään helppoa. Tällä hetkellä teen tätä ammattilaisena, mutta palkkapäiviä ei ole useita ollut. Ilman vanhempien tukea tämä panostus ei olisi ollut mahdollista.

– Nyt olen saanut sponsoreita ja sain myös 6 000 euron valmennusrahan, mutta tarkasti kaikki on mietittävä. Tämä vaatii aika paljon rahaa.

Olet yksilöurheilija, voisitko kuvitella itsesi joukkueurheilijana ja jos, niin mikä olisi lajisi/jos ei, miksi?

– En voisi. Minä teen kaiken kunnolla ja täysillä. Jos minä laitan itseni 100 prosenttisesti peliin, en kestäisi, jos joku tekisi asiat 50 prosentin teholla. Se mitä teen, siitä vastaan itselleni. Jos tulee menestystä, se koskettaa vain minua.

Aiotko käydä seuraamassa Imatranajoja?

– Joo. Kyllä varmasti. Lähden leirille sunnuntaina, joten lauantaina ehtii käydä.

Mitä Venla Lehtonen tekee kymmenen vuoden kuluttua?

– Voisin ajatella, että olisin lopettelemassa huippu-urheilijan uraa maailmanhuipulla. Toinen suuri toiveeni on, että minusta tulisi urheilupsykologi. Tuossa vaiheessa voisin siirtyä opiskelun ja ammatin pariin. Tosi vaikea ennustaa.

Lyhyet

Mökki vai kaupunki?

– Mökki.

Jazz vai rock?

– Jazz.

Ketterä vai SaiPa?

– Ketterä.

Liha- vai kasvissyönti?

– Liha.

Putin vai Trump?

– Ei kumpikaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi