Puheenaihe

Jopa 2 499 ilmoitusta päivässä – käytetyt pyörät kiertävät nyt vilkkaasti verkossa

PYÖRÄILY  Käytetylle pyörälle tehty kuntotarkastus on turvallisuuskysymys.

Jopo on suuressa suosiossa myös käytettyjen kaupassa, Tori.fin kauppapaikkajohtaja Timo Huhtamäki sanoo.

Arkisto Armi Suojanen

Suomalaiset myyvät, ostavat, antavat ja saavat käytettyjä polkupyöriä muun muassa nettipalvelu Tori.fin kautta. Palveluun ladataan tällä hetkellä jopa yli 2 000 polkupyöräilmoitusta päivässä.

Tori.fin mukaan kevään vilkkain päivä on toistaiseksi ollut 15.4., jolloin palveluun ladattiin 2 499 polkupyöräilmoitusta. Toiseksi vilkkain päivä on ollut 14. huhtikuuta, 2 100 ilmoituksella. Huhtikuussa on ollut kymmenen yli tuhannen polkupyöräilmoituksen päivää.

– Huhtikuun loppupuolisko oli viime vuonna kiihkeintä aikaa. Polkupyörät ovat mitä parhain vertaiskaupan kohde, koska niin monet käyttävät niitä ja polkupyörämieltymyksiä on monenlaisia, Tori.fi:n kauppapaikkajohtaja Timo Huhtamäki sanoo.

Lasten pyörien osuus ilmoitusten kokonaismäärästä vaihtelee viidesosan ja neljäsosan välillä.

– Vaihtuvuus on polkupyörissä etenkin nyt sesonkina erittäin suurta. Pyöriä tulee paljon myyntiin, mutta myös menekki on suurta. Suomen suosituin polkupyörämalli Helkama Jopo on suuressa suosiossa myös vertaiskaupassa, mutta ylipäätään mallivalikoima on hyvin monipuolinen, Huhtamäki kertoo.

Oheinen polkupyörän viiden vinkin peruskuntokartoitus sujuu keneltä vain. Kyse on ennen kaikkea ajoturvallisuuskysymyksestä.

– Koska kyse on kuitenkin käytetystä ajopelistä ja mahdollisesti merkittävistä nopeuksista, kuntokartoitus on hyvä tehdä, Huhtamäki toteaa.

Kaikkiaan ilmoituksia Tori.fi:hin ladattiin viime vuonna yhteensä yli kymmenen miljoonaa, joista noin 166 000 koski polkupyöriä.

5 vinkkiä käytetyn polkupyörän käyttöönottoon

1. Tarkasta kumit. Sisäkumin pitävyyden saa testattua nopeimmin pumppaamalla siihen ilmaa. Ulkokumista on syytä tarkastaa, ettei sen ulkopinnalla näy liiemmin pykimiä tai railoja, joita vanhaan kumiin usein kertyy.

2. Tarkasta pinnat. Varmista, että renkaiden pinnat kiinnittyvät kuten niiden kuuluu. Pinna pinnojen välissä pysäyttää pahimmillaan vauhdin äkkinäisesti.

3. Tarkasta jarrut. Tärkeimmät seikat ovat jarrupalojen kunto ja jarruvaijerien kireys. Jarrupalojen on tarkoitus puristua jarrukahvaa painettaessa vanteeseen, jolloin vauhti hiljenee. Mikäli jarrupalat eivät pysäytä rengasta napakasti, ne kannattaa vaihtaa. Jarruvaijerien kireys taas vaikuttaa siihen, kuinka tehokkaasti jarrut reagoivat jarrukahvan painamiseen. Kiristäminen tapahtuu useimmissa käsijarrullisissa pyörissä jarrukahvoissa olevista liittimistä, joiden kautta vaijeri kulkee.

4. Öljyä ketjut. Ketjujen öljyäminen lisää polkupyörän käyttöikää ja ajonautintoa, kun ketjut pyörivät sulavammin, mahdolliset vaihteet vaihtuvat herkemmin ja ketjut putoavat harvemmin. Ketjuöljyn levittäminen on kätevintä kääntämällä pyörä ylösalaisin ja pyörittämällä ketjuja polkimesta öljysuuttimen alla.

5. Säädä tanko ja satula. Oikea korkeus riippuu merkittävästi rungon koosta ja mallista, mutta eritoten satulan korkeudessa on useimmissa polkupyörissä runsaasti säätövaraa. Tangon kiinnitykseen tarvitaan työkaluja, kun taas satulalle on monissa nykypyörissä kätevä pikakiinnitys.

Lähde: Tori.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Yllättääkö? Auto löytyy useimmilta – 11 prosentilla ei ole edes polkupyörää3.11.2016 14.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat